Гонзо въвежда "Ястребовото око" и в българския футболен елит

Снимка: startphoto.bg

То съществува в световния футбол от преди 12 години

Изпълкомът на БФС, който ще проведе първото си заседание след конгреса утре, ще разгледа предложение за нов договор за ВАР, в който да бъде въведено и т.нар. Hawk Eye.

Това е добре познатото от тениса "ястребово око" - система за автоматично определяне дали топката е преминала изцяло зад линията. Във футбола тя се използва при спорове дали кълбото е преминало зад голлинията. За българския футбол това би било революционно нововъведение, което засега ще бъде използвано в efbet Лига. Както е известно, във Втора лига и надолу по веригата ВАР не се прилага.

"Ястребовото око" бе въведено в световния футбол преди 12 години след дълги спорове, дебати и опити на ФИФА и УЕФА да спрат неговото разпространение. Конкретният повод за прилагането бе скандалната реферска грешка от световното първенство в ЮАР през 2010 година. Тогава на мача Англия - Германия Франк Лампард отбеляза кристално чист гол, но реферите го отмениха, защото прецениха, че топката не е минала линията на вратата. Записите по-късно показаха, че те са сбъркали, а Англия загуби двубоя. Две години по-късно на мача Англия - Украйна от финалите на Евро 2012 съдиите допуснаха същата грешка, този път в ущърб на украинците. След този мач ФИФА и УЕФА се принудиха да въведат новата технология и впоследствие грешките намаляха драстично.

Новият Изпълком ще разгледа на първото си заседание и други точки - организационното структуриране на Изпълнителния комитет, проект на правилник за организацията и работата на ръководния орган и промени в състава на Дисциплинарната комисия. Очаква се днес да бъдат внесени документите за вписване в Търговския регистър на Георги Иванов като президент на БФС. Утре пък ще бъдат избрани и вицепрезидентите на съюза. Единият от тях със сигурност ще бъде Атанас Фурнаджиев, пише "Мач Телеграф".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK