Музеят в Кюстендил с одобрени проекти за над 360 хил. лв.

Снимка: РИМ

Първият проект е за „Емфиеджиева къща”

Регионален исторически музей – Кюстендил, започва годината с три одобрени за финансиране от Министерство на културата проекта на обща стойност 363 616 лв. Те са в областта на опазването, консервацията и реставрацията на недвижими и движими културни ценности, както и в областта на представянето на движимото културно наследство, съхранявано в Регионален исторически музей – Кюстендил. Договорите с Министерството са сключени в средата на декември миналата година като реализацията на единия е до октомври, а на останалите два – до юни на настоящата 2024 година.

Първият проект е Консервация и реставрация, строително-монтажни дейности, свързани с укрепване, ремонт на покрив за музей „Емфиеджиева къща”, гр. Кюстендил – архитектурно-строителна, историческа и художествена недвижима културна ценност с категория „местно значение”, финансиран от Министерство на културата съгласно Договор РД11-05-12/13.12.2023 за целева финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижимите културни ценности, със срок на изпълнение 13.12.2023 – 15.10.2024 г., на стойност 273 850, 80 лв.

Емфиеджиевата къща е паметник от епохата на Българското Възраждане. Построена е през 1874 г. от Христо Лазов Казанджията, първомайстор от кюстендилския еснаф и виден радетел на българската църковна община в града. Разположена е в центъра на старата кюстендилска махала Лозенец (Баглък), която е била населявана предимно от заможни българи родолюбци. Архитектурният ансамбъл на къщата има П-образен план, в две части – жилищна и стопанска, към които има съответни дворни пространства, оградени с масивни каменни зидове. Сградата е едноетажна с полувкопани зимници. Жилищният тракт е симетрична възрожденска къща –пловдивски тип.

Емфиеджиевата къщата е реставрирана по проект на архитект Васил Слокоски и е адаптирана за музейна експозиция на Регионален исторически музей Кюстендил през 1981 г. Понастоящем, в жилищната ѝ част е представена етнографска експозиция на тема „Градски бит и култура на населението в Кюстендил от края на XIX и началото на XX век”. Къщата има и своето историческо значение за града. В две от стаите, където се е помещавал щаба на IV улански Харковски полк, освободил града на 30 януари 1878 г. от османците, е пресъздадена работната атмосфера на неговите военачалници.

Основната цел на проекта е цялостна ревитализация и социализация на недвижимата културна ценност „Емфиеджиева къща” като един от основните обекти на Регионален исторически музей Кюстендил, обновяване на съществуващата етнографска експозиция, както и обособяване на лекционно-презентационно пространство и нова изложбена зала в западното крило в т. нар. „производствен тракт”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK