Дупничанката Билха Брайънт, оцеляла от Холокоста, гостува на кмета Методи Чимев

Снимка: Община Дупница

85-годишната Билха Брайънт, оцеляла от Холокоста еврейка ще посети родния си град Дупница утре - 24-и май. За историята на дупничанката е писано не веднъж и са правени документални филми за живота й от Дупница до Държавния департамент в САЩ.

Тя ще бъде придружавана от две от дъщерите си, за които това ще бъде първо посещение в България.

Билха Брайънт ще пристигне на пл. „Свобода около“ 10,30 часа, след което ще има среща с хората от организацията на евреите в Дупница - "Шалом".

След 12,00 часа ще се срещне с кмета на Дупница инж. Методи Чимев. Община Дупница е подготвила документи и фотографии от архива за семейството на г-жа Брайънт от живота им в Дупница, които ще й бъдат връчени утре.

Една от достигналите до най-високо ниво на управление в САЩ българка е записана у нас като Били Мошева, чийто баща е Хаим Мошев.

Тя е родена на 9 март преди 85 години в Дупница, като на 14-годишна възраст напуска със семейството си и заминава за Израел.

"Г-жа Брайънт е запазила изключително топли чувства към България, говори български език и винаги с желание се отзовава по повод различни инициативи на българското посолство", се казва в писмото до инж. Чимев на българския ни посланик във Вашингтон - Тихомир Стойчев.

Днес г-жа Брайънт е на среща със зам.-външния министър на Република България Георг Георгиев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za
loading...