Рио де Жанейро e домакин на среща на външните министри на Г-20

Снимка: Pixabay

Бразилия пое ротационното председателство на Г-20 от Индия през декември

Външните министри на Г-20 започват днес двудневна среща в Бразилия без особени перспективи за напредък по тежкия дневен ред от конфликти и кризи – от Газа и Украйна до увеличаващата се поляризация, коментира АФП.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и руският му колега Сергей Лавров се очакват в Рио де Жанейро за първата среща на високо равнище на Г-20 за годината, но не и китайският външен министър Ван И.

В момент на конфликти и различия Бразилия, която пое ротационното председателство на Г-20 от Индия през декември, изрази надежда за това, което президентът Луиз Инасио Лула да Силва нарече "форум с най-голям капацитет да повлияе положително на международния дневен ред".

Но усилията на Лула да превърне Г-20 в място за намиране на обща основа бяха възпрепятствани в неделя, когато левият ветеран предизвика дипломатическа буря, обвинявайки Израел в "геноцид", сравнявайки военната кампания в Ивицата Газа с Холокоста.

Коментарите му разгневиха Израел, който го обяви за "персона нон грата" и това може да хвърли сянка върху всеки опит за деескалация на конфликта посредством Г-20.

"Ако Лула си е представял да предложи мирни решения за Израел или Украйна, те току-що напуснаха масата за преговори", коментира пред АФП Игор Лусена, експерт по международни отношения.

Решения за Украйна също не се очакват, тъй като членовете на Г-20 остават разделени по въпроса. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK