Учители от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, участваха в международен семинар

Снимки: личен архив

Целта на семинара беше реална промяна към Зелена програма

От 6 до 8 април 2023 г. в Скопие се проведе международен семинар, който бе организиран от Националната агенция за европейски образователни програми и мобилност, Северна Македония. В това съвместно събитие участваха експерти от Центъра за развитие на човешките ресурси, лектори и бенефециенти на Програма „Еразъм +“. Одобрени за участие бяха и двама учители от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово - старши учител по български език и литература Заприна Глушкова и старши учител ЦДО Кипра Праматарова. Инициативата е резултат от Меморандума за сътрудничество, подписан от двете институции.  

Тридневният семинар на Зеления Еразъм+ има за цел мрежовите училища в двете държави да обменят идеи за "зелени" умения, "зелени" инициативи, добри практики и заедно да се ангажират да направят реална промяна към Зелената програма и устойчивото развитие като един от приоритетите на Македония и България.

Чрез реализирането на работилници и на работа в екип участниците придобиха знания за целта на Зеленото споразумение, както и за хоризонталния приоритет на Еразъм+. Те работиха заедно по дейности за „озеленяване“ в училищата си. Споделени бяха инструменти и ресурси, които могат да използват като основа за развитие на "зелени" умения и идеи в ежедневната си работа с учениците.

Участниците създадоха препоръки за всички заинтересовани от включване на "зелен"и умения на местно и национално ниво. Представени бяха Еразъм + „зелени“ проекти от двете страни като пример и стимул за развитие на още „по-зелени" проекти.

Изводът на този семинар беше, че промяната започва именно с образованието, чрез което изграждаме здравословни навици и развиваме „зелени“ умения, които продължаваме да надграждаме.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK