Отново в Дупница: Акция „В кръвта ти е да спасяваш животи“

Снимка: Ротаракт клуб - Дупница

Акцията ще се проведе от 10 до 15 ч. на 19 и 20 април 2024 г. в заседателната зала на Община Дупница

Миналата година гражданите на Дупница направиха града първенец в страната по брой включени лица в Българския регистър за потенциални донори на стволови клетки и брой кръводарители. Горди от всички успешни проекти, насочени към здравеопазването, и тази година Ротаракт клуб Дупница организира кръводарителска кампания в града с мото „В кръвта ти е да спасяваш животи“ от 10 до 15 ч. на 19 и 20 април 2024 г. в заседателната зала на Община Дупница.

По време на събитието участниците ще имат възможност, както да кръводаряват, така и да се включат в регистъра за потенциални донори на стволови клетки. Мероприятието е резултат от дългогодишното партньорство на клуба с Отделението по трансфузионна хематология - Кюстендил, Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки на УМБАЛ ,,Александровска”, Лаборатории „Рамус“, Община Дупница, Ротари клуб Дупница, както и с още местни бизнеси и медии, подкрепящи инициативата.

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да бъде кръводарител, като отдели около 30 минути от деня си. След кръводаряването, включилите се в каузата ще получат бележка за два дни отпуск и подкрепителна закуска. Важно е да се отбележи, че минималният срок между две кръводарявания е 60 дни. Преди процедурата, желаещите да дарят ще бъдат тествани безплатно за хепатит С, В и СПИН.

Освен това, ще бъдат посрещнати с въпросник, засягащ здравословното им състояние. Строго се препоръчва предварителна консултация със специалист, при наличие на придружаващи заболявания. Всеки човек над 18 години може да се включи в Българския регистър за потенциални донори на стволови клетки чрез букална натривка от устната кухина или чрез взимане на малко количество венозна кръв, което отнема около 10 минути.

Вĸлючването в регистъра не задължава потенциалния донор за бъдещо дарение при възниĸнaлa съвместимост с пациент. Даряването на стволови клетки се осъществява само при желание на донора и лекарско позволение. С това събитие ротаракторите целят градът ни отново да покаже съпричастността си към местните хора, които имат нужда от кръвопреливане или стволови клетки за лечение.

За организиране на кампанията Ротаракт клуб Дупница ще имат нужда от доброволци, които да информират хората за ползите от кръводаряването, както и да разясняват за Регистъра за потенциални донори на стволови клетки.

Приканват всички будни хора от града, да ги потърсят и да се включат в подготовката и провеждането на събитието на имейл: [email protected] ; на инстаграм страницата на клуба: @rotaract.dupnitsa или на телефон: 0898 962 703. Ротаракт клуб Дупница е част от международната хуманитарна организация Ротари Интернешънъл.

Клубът е създаден за младежи, които искат да служат на обществото около 2 тях и да създават положителна промяна. Учреден е през 2001 г., като не е спирал активно да подкрепя инициативи в различни области. Някои от зоните на фокус са: образование, здравеопазване, икономическо развитие и опазване на околната среда. Сред кампаниите, с които е познат клубът, са ,,Купи и Дари", ,,Училището свърши, сега накъде?”, „Бира за смет“ и ,,С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми" и други.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK