Стоянов: С възстановяването на ГПУ - Болярово връщаме чувството за справедливост

Снимки: МВР

Българо-турската граница продължава да бъде обект на непрекъснати опити за незаконно преминаване от граждани

На кратка церемония днес министър Калин Стоянов обяви официалното възстановяване на Гранично полицейско управление - Болярово. Той припомни, че закриването на управлението бе извършено преди две години, когато под предлог структурни промени бяха закрити множество гранични управления, групи за охрана на държавната граница, както и няколко погранични районни управления, съобщават от пресцентъра на МВР.

„В момент, когато говорим за нелегална миграция и засилване на контрола по границата, няма как да работим със закрити структури и ограничен щат и ресурс“, заяви категорично министър Калин Стоянов. По думите му възстановяването на структурата дава възможност за по-засилен контрол на държавната  граница и конкретно на участъка, за който отговаря граничното полицейско управление, както и за много по-бърза реакция на граничните сили. Не на последно място наша задача беше да върнем на местните жители чувството за справедливост, за сигурност и спокойствие, подчерта вътрешния министър.

„Гордейте сте, че охранявате не само държавната граница, но и външната граница на Европейския съюз. Не отстъпвайте и не забравяйте девиза на граничаря „Нито крачка назад, зад нас е България!“ – с тези думи министър Стоянов се обърна към служителите, които от днес отново започват работа в РПУ - Болярово.

Регионална дирекция „Гранична полиция” – Елхово е най-голямата структура в ГД „Гранична полиция” – МВР. Тя изпълнява функции и задачи по контрол на държавната граница на България с Турция с дължина 275 км, която е и външна граница на ЕС. Зоната за отговорност на РДГП - Елхово е разположена на територията на три области: Бургас, Ямбол и Хасково.

Българо-турската граница продължава да бъде обект на непрекъснати опити за незаконно преминаване от граждани на трети страни. През 2023 г. са предотвратени към 180 000 опита на незаконни мигранти, което е с 10% повече в сравнение с 2022 година.

От юли 2022 г. зоната за отговорност на ГПУ - Болярово е присъединена към ГПУ -Елхово, а служителите са преназначени в съседните гранични управления. В Болярово остава група за охрана на държавната граница в силно намален състав. През последните месеци на 2023 г. е извършен анализ на обстановката в РДГП – Елхово и е установено, че зоната за отговорност на ГПУ - Елхово е най-натоварената по отношение на опити за нарушение на държавната граница.

Изводът е, че за оптимизиране на граничното наблюдение и бързо предислоциране на граничните полицейските наряди от мястото на провеждане на инструктаж до линията на границата с оглед своевременно предотвратяване на нарушенията на държавната граница, е целесъобразно възстановяването на ГПУ – Болярово и позиционирането му в същата сграда, където и преди е съществувало. В нея се намира и локалният координационен център /ЛКЦ/, който осъществява гранично наблюдение на част от българо-турската граница с изградена интегрирана система.

В началото на 2024 г. е направено обосновано предложение от директора на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов със съответния оперативен анализ и финансов разчет. Със заповед на министър Калин Стоянов от 16.01.2024 г. е възстановен щатът от 93 служители на ГПУ - Болярово. Те са преназначени. От днес граничното полицейско управление, което ще отговаря за наблюдението на 38 км от българо-турската граница, започва работа в пълния си състав.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK