Откритият пазар в Благоевград стана "Сграда на годината", търговците са недоволни

Снимка: Infomreja.bg

Покривът на открития пазар е 800 кв. м, има и паркинг от 2700 кв. м

Откритият пазар в Благоевград спечели наградата „Сграда на годината“ в сектор „Проекти, свързани с развитието на градовете“.

Конкурсът, в който архитекти се състезават със своите „произведения“ е учреден през 2002 година.

„Сграда на годината“ е най-популярното и престижно събитие в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България.

Призът е връчван в различни категории на строителни обекти, завършени в рамките на календарната година. През 2023 сред участвалите, на първо място е избран така нареченият „Фермерки пазар“ в Благоевград или познат още като откритият. Той претърпя цялостен ремонт и вече е с нов вид, безжична интернет връзка и нова настилка.

Проекторът, който бе открит малко преди началото на местните избори, е описан в класацията на конкурса като:

Съвременно, атрактивно и многофункционално публично пространство, което разширява и развива пешеходната зона на града и се превръща в нов градски акцент и магнит. Обществените пространства в Благоевград са спрели своето развитие след епохата на социализма. Няма нито един съществен пример на ново обществено пространство, реализирано и устойчиво припознато като такова през последните 30 години. Смисълът на живите обществени пространства е да бъдат „дневна на града“ – мястото, където хората се срещат, общуват, празнуват заедно и споделят вълнения и емоции. 

ЦЯЛОТО ОПИСАНИЕ ВИЖТЕ ТУК

Във Фейсбук Димитър Пасаклев – архитектът от фирма „Благоевград Проект 2021 ЕООД“, създател на проекта, написа:

Сграда на годината за Фермерски пазар Благоевград! Казах, доколкото помня, че това е един Малък проект с Голямо значение, защото представя пазарите в нова светлина - като живо и многофункционално обществено пространство, като елемент от градската дневна. Получих много поздравления от архитекти (това не е особено характерно за гилдията) и за пореден път се убедих, че има жажда точно за такива леки, дискретни и ефирни проекти в градовете, уморени от претруфеност, еклектика и лош вкус.

Не на същото мнение обаче са търговците. Малко след като пазарът заработи, търговците, които всяка сряда и събота предлагат стоките си, обясниха, че навестът не пази от дръж и вятър. Недоволството стана по-голямо и след като след дъждовете на места навесът поддаде и започнаха течове, което е видно и от деформираните от водата плоскости.

Припомняме, че строежът започна на 13 септември 2022 и продължи в рамките на година. Изразходваните средства за построяването са около 1,7 млн. лв., а изпълнител е общинската форма „Биострой“.

Бившият кмет Илко Стоянов откри пазарното пространство тържествено.

Като ден, който ще остане в най-новата история на Благоевград, бе определен 28 август от градоначалника.

Търговците бяха възмутени и от още една новост – увеличаването на наема за ползване на маса.

Снимка: buildingoftheyear.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK