Сунак се извини след скандал с над 30 000 британци, заразени с кръв

Снимка: БГНЕС

Той обеща да компенсира жертвите, "колкото и да струва"

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак се извини в понеделник на хиляди хора, заразени със замърсена кръв, съобщава АФП. 

Изобличителен доклад от 2500 страници заключи, че скандалните действия са продължили десетилетия и са били прикрит, като е било възможно да бъдат избегнати.

"Трябва да съобщя, че до голяма степен, макар и не изцяло, можеше да бъде избегнато", заключи авторът му, съдия Брайън Лангстаф. 

Бившият премиер Тереза Мей започна разследването - едно от най-големите в страната - през 2017 г.

Цитират се данни още от 70-те години на 20 век, като засегнати са били дори и деца. Правени са и опити да се прикрие скандалът, включително доказателства, че служители в здравния отдел са унищожили документи през 1993 г.

Кръводарителите не са били проверявани правилно и кръвни продукти са били внасяни от чужбина, включително от Съединените щати, където употребяващите наркотици и затворниците са били използвани за дарители.

Повече от 30 000 души са били заразени с ХИВ или хепатит, след като им е дадена заразена кръв във Великобритания между 70-те и началото на 90-те години на миналия век, заключи Infected Blood Inquiry.

Жертвите са били хора, нуждаещи се от кръвопреливане след злополуки или при операции, страдащи от кръвни заболявания като хемофилия, лекувани с дарени продукти от кръвна плазма, така и партньори на заразените.

Около 3000 души вече са починали и се очаква броят им да се увеличи. 

Случилото се беше описано като най-голямата катастрофа в историята на държавната Национална здравна служба (NHS).

"Наистина съжалявам, заяви Сунак пред Камарата на общините, определяйки констатациите от дългоочаквания доклад като "ден на срам за британската държава". Отново и отново хора с власт и доверие имаха шанса да спрат тези инфекции и не успяха да го направят", добави той.

Сунак обеща да компенсира жертвите, "колкото и да струва" .

Очакват се над £10 милиарда ($12 милиарда) за обезщетения, когато правителството обяви пакета във вторник. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//