Кюстендил отбеляза 129 години от рождението на Димитър Пешев

Снимки: Община Кюстендил

Димитър Пешев е роден на 25 юни 1894 година в град Кюстендил

Кюстендил отбеляза 129 години от рождението на почетния гражданин на Кюстендил -  Димитър Пешев. Цветя в знак на признателност към приноса на кюстендилеца за спасяването на българските евреи, бяха поднесени пред паметника му от областния управител инж.Александър Пандурски, кмета на Община Кюстендил Петър Паунов, председателя на общински съвет - Кюстендил Иван Андонов, секретаря на община Кюстендил Свегослав Василев, общински съветници, народни представители, организацията на евреите „Шалом“ в България.

По покана на община Кюстендил цветя поднесоха - Жоел Либа мениджър проекти на съюза на актьорите в Израел; Ирит Кейнан професор по история, израелски писател, член на ръковдството на съюза на писателите на Израел; Явор Гърдев български театрален  и кинорежисьор; Георги Милков български журналист и водещ на предаването „Религията днес“ по БНТ 1

Димитър Пешев е роден на 25 юни 1894 година в град Кюстендил. В политическата си кариера е известен със своята роля за спасяването на българските евреи. Пешев е почетен гражданин на Израел, а през 1997 г. получава посмъртно най-високия български орден „Стара планина“. Удостоен е със званието „Почетен гражданин на Кюстендил“ през 1997 година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//