Нинова: Кабинетът е поел ангажимент срещу частичния Шенген да приемем неограничен брой мигранти

Снимка: Infomreja.bg

Тава е риск за националната сигурност, подчерта тя

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че оповестеното от правителството по темата "Шенген" не представя пълно поетите ангажименти от страната ни, пише БНР.

Българското правителство внася дезинформация и си служи с фалшиви новини по казуса за приема в Шенгенското пространство, каза Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. По думите ѝ кабинетът е поел ангажимент срещу частичното ни приемане в зоната без граничен контрол по въздух и вода да приемем обратно неограничен брой кандидати за убежище.

Според Нинова това става ясно от втори документ, подписан от Австрия, България и Румъния, който е публикуван на сайта на Съвета на ЕС днес:

"Този втори документ - протокол, да го кажем, към решението на Съвета, в който вече са описани конкретните ангажименти, които е поела българската страна. И тук бих казала, че правителството внася дезинформация и си служи с фалшиви новини.

Ето го черно на бяло, че са поели ангажимент, който звучи горе-долу така - незабавно обратно приемане на всички кандидати за убежище, за които България и Румъния носят отговорност. 

В срок от 3 дни от заявката трябва България да даде отговор. А в срок от един месец -  и незабавно да ги приеме без никакво право на мнение по отношение на броя на хората, които ще дойдат тук. И тези, нашите управляващи, са се съгласили на това"

Според БСП България заслужава пълноправно членство в Шенгенското пространство, а със споразумението незаслужено е получила оценка на държава второ качество, посочи Нинова.

То е и риск за националната сигурност, подчерта тя. По думите ѝ споразумението е подписано в нарушение на решение на Народното събрание от 2018 г., според което правителството няма право да подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти.

От БСП ще поискат в първите дни от новата парламентарна сесия незабавно изслушване на премиера Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Нинова представи оценката на БСП:

"Отстъпление от националния интерес, провал, огромен риск за националната сигурност. Вече с този текст, черно на бяло изписан, че ще приемаме неограничен брой, без право да се противопоставяме, в рамките на 3 дена - отговор, и един месец - настаняване в лагери от открит тип. Къде ще ги строят тези лагери, нови ли ще правят, къде ще ги настаняват тези хора?  Това е." 

Правителството вече заяви, че по въпроса за мигрантите България не поема никакви други ангажименти извън задълженията си по Регламента от Дъблин. Според въпросния регламент България е длъжна да приема обратно мигранти, които са регистрирани или получили международна закрила у нас като първа държава, през която се влезли в ЕС, но след това са отишли в Австрия.

Тези така наречени "вторични движения" да бъдат ограничавани чрез по-бързи действия, предвижда съвместното изявление на Австрия, България и Румъния, което придружава решението по темата "Шенген". Предвидeно е още България да получи от Европейската комисия допълнителна помощ, за да укрепи външните си за ЕС граници.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK