С редица инициативи Община Разлог отбеляза Световния ден на водата

Снимки: Община Разлог

Творения на първокласници от цялата община днес украсиха Водната алея в Разлог

С редица инициативи, организирани от Община Разлог, Исторически музей - Разлог и Национален парк “Рила”, деца и възрастни отбелязаха Световния ден на водата.

По повод Деня на водата, отбелязван от 1993 г., стотици деца и възрастни взеха участие в Еколектория "Водите на Рила" и представиха своя художествен прочит на значението на водата, съобщават от пресцентъра на Общината.

Творения на първокласници от цялата община днес украсиха Водната алея в Разлог, отправяйки послание към всички хора - да бъдат отговорни и рационално да използват жизненоважния природен ресурс.

През тази седмица стотици деца, ученици и преподаватели се запознаха също с богатото биологично разнообразие и забележителностите на НП „Рила“, черпейки знания и опит от своите ментори от Исторически музей-Разлог и НП “Рила”. С презентации и различни занимания участниците в мероприятието научиха интересни факти за животните, растенията и резерватите на парка, както и за дейностите по неговото опазване.

Световният ден на водата се отбелязва всяка година на 22 март, фокусирай се върху осведомеността на хиляди хора по света върху значението на сладководните води и правилното управление на жизненоважния, природен ресурс. Инициативата се координира от механизма на ООН за достъп до вода (UN-Water) от 1993 г., който се управлява от един или повече членове и партньори, с определен мандат.

През 2024 г. темата на Световния ден на водата е „Използвайте водата за мир“, а заглавието на Доклада за развитие на световните води е „Използване на водата за мир и просперитет“.

Кампанията за Деня на водата се нарича „Вода за мир“, а обяснението е, че водата може да създаде мир или да предизвика конфликт. Когато водата е оскъдна или замърсена, или когато хората имат неравен или изобщо нямат достъп до водни ресурси, може да възникне напрежение между различни общности и държави.

Повече от 3 милиарда души по света зависят от водоеми, които пресичат национални граници. Освен това, от 153 страни, които споделят реки, езера и водоносни хоризонти със своите съседи, само 24 страни съобщават, че имат сключени споразумения за сътрудничество за всички споделени води.

Въздействието на изменението на климата нараства и това поражда спешна необходимост държавите да се обединят около защитата и опазването на един от най - ценните ресурси - водата. С нарастването на населението, водата ще става все по-важна в борбата срещу бедността и влошаване състоянието на околната среда. Сътрудничеството по отношение на водата може да изгради жизненоважна устойчивост срещу екстремните метеорологични явления и да помогне на населението за смекчаване изменението и адаптиране към променящия се климат.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK