Състоянието на словашкия премиер след операцията е стабилно, но "много тежко"

Снимка: БТА

Той остава в интензивно отделение

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е в „много тежко“, но стабилно състояние, съобщи болницата в която той се лекува, след като беше прострелян вчера с пет куршума, предаде Ройтерс. Покушението разкри дълбоките политически разделения в страната, отбеляза агенцията.

Словакия днес ще свика заседание на Държавния съвет за сигурност, а кабинетът също ще заседава от 11:00 ч., съобщиха от правителствената служба.

Мириам Лапуникова, директор на Университетската болница „Ф. Д. Рузвелт“ в Банска Бистрица, където е приет Фицо, каза, че премиерът е претърпял петчасова операция, извършена от два екипа за третиране на множество огнестрелни рани.

„Към този момент състоянието му е стабилизирано, но наистина е много сериозно, той ще остане в интензивното отделение“, каза тя пред репортери.

Вицепремиерът Роберт Калиняк съобщи, че през нощта лекарите са успели да стабилизират състоянието на Фицо и че се провеждат процедури за подобряване на състоянието му.

„За съжаление, състоянието му продължава да е много сериозно поради сложния характер на раните, но всички искаме да вярваме твърдо, че ще успеем да овладеем ситуацията“, каза той.

Стрелбата беше първият сериозен опит за убийство на европейски политически лидер от повече от 20 години насам и бе осъдено от международната общност, като политически анализатори и законодатели посочиха, че тя е показателна за все по-разгорещения и поляризиран политически климат на континента.

Стрелецът простреля 59-годишния Фицо по време на посещение в централния словашки град Хандлова, като първоначално премиерът беше в критично състояние, а часове по-късно беше опериран.

Словашките медии съобщават, че задържаният за стрелбата 71-годишен мъж е бивш охранител в търговски център, автор на три стихосбирки и член на Словашкото дружество на писателите. Информационното издание Aktuality.sk цитира сина му, според когото баща му е бил законен притежател на разрешително за оръжие.

Във видеоклип без дата, публикуван във „Фейсбук“, се вижда как предполагаемият нападател казва: „Не съм съгласен с политиката на правителството“.

„Ликвидираха медиите. Защо се атакува РТВС (обществената телевизия)? Защо хората... Мазак, защо е изхвърлен от поста си", продължава той, като има предвид Ян Мазак, който беше отстранен от поста председател на държавния съдебен съвет.

Проверка на Ройтерс установи, че лицето във видеозаписа съвпада с изображенията на мъжа, арестуван след стрелбата по Фицо. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//