Руските комунисти искат разследване за намеса на Запада в смъртта на Сталин

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Днес се навършват 71 години от смъртта на Сталин

Партията на комунистите на Русия поиска от службата за сигурност на ФСБ и висшите прокурори да разследват възможната намеса на западните разузнавателни служби в смъртта на съветския лидер Йосиф Сталин през 1953 г. Това предаде агенция Ройтерс.

Много свидетелства от съвременници на Сталин говорят за възможно отравяне на лидера на съветските републики от агенти на западното влияние, отбеляза председателят на партията Сергей Малинкович.

На 5 март 2024 г. се навършват 71 години от смъртта на Сталин, който беше лидер на СССР от 1924 г. до деня на смъртта си. Според правителството причината за смъртта му е хеморагичен инсулт. Той ръководи бързата индустриализация на Русия, но също така е отговорен и за смъртта на милиони в чистки и трудовите лагери ГУЛАГ.

Партията на комунистите на Русия (КПКР) е регистрирана през 2012 г. Основният й съперник в левия политически спектър на Русия е Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ), която се смята за наследник на Комунистическата партия на Съветския съюз.

Руският президент Владимир Путин, който се представя за наследник на царете от миналото, предложи премерена оценка на Сталин, като похвали военното му ръководство, като същевременно осъди вътрешната му политика като "тоталитарна". /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK