Заключителна пресконференция по проект „Подобрени условия за достъп и предоставяне на културното наследство в община Рила“

Заместник-кметът на община Рила – Лазар Чавков, представи постигнатите резултати от реализираните дейности по проекта

На 25.04.2024 г. в залата на общински музей „Алекси Рилец“ – град Рила, се проведе заключителна пресконференция по проект „Подобрени условия за достъп и предоставяне на културното наследство в община Рила“. На нея присъстваха много жители и гости на града.

Заместник-кметът на община Рила – Лазар Чавков, представи постигнатите резултати от реализираните дейности по проекта.

„Общината приключва един проект, финансиран по т.н. „норвежка програма“, който ни даде възможност да възобновим напълно сградния фонд на общински музей „Алекси Рилец“, единствената общинска музейна институция. Проектът също така значително повиши капацитета на неговите служители. В рамките на проекта бяха проведени две обучения по музеен маркетинг и музейно предприемачество и по набиране на музейна аудитория. В рамките на проекта е изработен и маркетингов план за музея. Доставено е оборудване за музея, архива, музейната лаборатория. Едно от най-важните и интересни неща е кът за работа с деца. Музеят ще може активно да работи както с децата от община Рила, така и с деца от други общини. По този начин искаме да събудим от ранна детска възраст интерес към историята, традициите и обичаите на нашата община.“

Директорът на музей „Алекси Рилец“ Марияна Костова обясни за настоящи и бъдещи инициативи от дейността на музея.

„Ще заложим на повече инициативи за привличане на детска и родителска публика – създаване на работилница за сувенири за деца, работилница за сувенири за възрастни, магазин за сувенири, изработени в музейния обект, автентични за района и културното му наследство. По този начин деца и родители ще творят и ще се забавляват в една различна от семейната среда, в която ще могат да проявят творчество и креативност. Ще работим с образователните институции на територията на общината – ОУ „Аверкий Попстоянов“ и ОДГ „Д-р Тодора Миладинова““.

*Съдържанието на документа, отразява мненията единствено на своите автори и Програмният оператор на Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество, не носи отговорност за начина на употреба, на информацията, съдържаща се в документа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//