Отхвърлиха жалбата на Камбитов, Томов остава кмет

Снимка: Infomreja.bg

С 9 гласа "за" бе решена съдбата на градоначалника

Кметът на Благоевград Румен Томов ще продължи да изпълнява длъжността си.

Това решиха членовете на ОИК на заседание, провело се тази вечер.

13-членна комисия на ОИК заседава по казуса дали настоящият кмет Румен Томов остава на поста си, след като бившият градоначалник Атанас Камбитов подаде жалба срещу него.

В жалбата на Камбитов бе изложен мотивът, че Томов не е прекратил в законовия срок от месец след избирането му на поста дейността си като управител на фирма и че не е заличен като такъв от Търговския регистър.

След като жалбата бе отнесена до ОИК-Благоевград, миналата седмица бе решено да се извършат необходимите административни справки в съответните институции, след което ОИК определи дата за заседанието си именно днес.

В едночасовата дискусия между членовете на ОИК бяха изложени две тези – за отстраняването на Томов и за отхвърляне сигнала на Кабитов.

Председателят на ОИК – Мартин Бусаров, изложи пръв тезата си, в която, цитирайки членове и алинеи от ЗМСМА и Избирателния кодекс, той изказа мнение, че според него Томов трябва да бъде отстранен.

Подкрепи го и друг член на комисията.

Още двама членове – Илия Милев и Йордан Симонски, взеха думата, но с обратна теза – в подкрепа на Томов.

Най-силни бяха думите на Йордан Симонски, който каза, че народът е избрал кмета и не тази комисия трябва да го отстранява.

Именно Симонски бе човекът, който разпали страстите на предното заседание на ОИК при разглеждане жалбата на Камбитов.

Тогава зам.-председателят на ОИК разкри, че лично на 04.12.2019 г. е получил на ръка документ, адресиран до ОИК-Благоевград, който е уведомление от Румен Томов за това, че е предприел действия в законоустановения срок относно прекратяване на дейността на ЕТ "РУМЕН ТОМОВ – АЛМА-ЕМ", както и освобождаването му като управител на "ТАН"ООД, "Изгрев 365" ООД, "Алма-Ем" ООД.

„Документа не съм завеждал в регистъра на ОИК за входящи писма. Не съм уведомявал и никого от ОИК за това писмо“, каза Симонски.

„Колеги, това е прецедент. Аз лично сега за пръв път виждам това писмо, уведомление до ОИК, във входящия дневник няма заведен номер и този документ не е отразяван. На 09.12.2019 съм завел лично аз 5 жалби срещу решението на Административния съд-Благоевград, следва заведен сигнала на г-н Камбитов. Не следва да се дава номер със задна дата. Няма начин, поредността си върви. Аз досега такава практика нямам“, заяви тогава Бусаров.

Грешката си Симонски обоснова с пропуск:

„Аз го получих и действително не съм го завеждал, пропуснал съм явно, но държа да ви уведомя, че съм го получил на 04.12.2019 г.“

Днес на заседанието си 9 човека от 13-те – трябваше да гласуват „за“ оставането на Томов.

С явен вот след дебат Мартин Бусаров, Елена Панчева, Биляна Петачка, Стоян Терзийски гласуваха против Томов да продължи да изпълнява длъжността си като кмет.

Останалите - Йордан Симонски, Вилислав Балев, Елеонора Атанасова, Милена Велкова, Мустафа Сирачки, Владимир Вачев, Александра Стоянова, Илия Милев, Светослава Терзиянова-Михайлова, подкрепиха Томов.

„Във връзка с проведеното гласуване ОИК отхвърля сигнала на Атанас Камбитов и отказа да прекрати правомощията на Румен Томов с хубавия номер на Решение Номер 300“, постави край на гласуването Мартин Бусаров.

КАМБИТОВ СРЕЩУ ТОМОВ – ПРЕДИСТОРИЯ:

Според сигнала Камбитов е извършил справка в електронната система на АВ – Търговски регистър, където е установено, че Румен Томов понастоящем е вписан като едноличен търговец с фирма ЕТ „РУМЕН ТОМОВ – АЛМА-ЕМ“, с ЕИК 030423586, със седалище и адрес на управление: гр. Благоевград, ул. „Братя Дерменджиеви“ №9.

Именно поради тази причина и спрямо Закона за местното самоуправление и местна администрация, Камбитов поискал предсрочно прекратяване на правомощията на Томов като кмет на общината.

Според Камбитов и Томов е сключил сделка за продажба на фирмата си и я е прехвърлил в полза на сина си на 27.11.2019 година, но въпреки това не е заличен от Търговския регистър и към момента продължава да бъде вписан и като търговец.

И в поста четем още, че синът на Томов е регистриран като отделен ЕТ, с нов ЕИК, а кметът на община Благоевград не е поискал от Търговския регистър заличаването му като търговец в законоустановения срок до 04.12.2019 г.

След така посочените данни, Камбитов прави следния коментар:

*Много ми е интересно да чуя коментарите на всички, които плюеха срещу мен - дали и как същите ще защитят г-н Томов? Интересно ми е да разбера и позицията на същите членове на ОИК, които преди месеци гласуваха за отстраняването ми. Българският народ е мъдър и е казал: „С твоите камъни, по твоята глава“ и „Който гроб копае другиму …. „

*Без редакторска намеса

В отговор на жалбоподателя, Румен Томов обяви: В деня, в който обявих на пресконференция, че в Благоевград ще бъдат открити близо 1 000 работни места, започнаха атаки от г-н Камбитов! Предприел съм всички предвидени от Закона за местното самоуправление и местната администрация действия във връзка със заеманата от мен висша публична длъжност, в законоустановените срокове, както и декларация за имущество и интереси пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество - в едномесечен срок от встъпването ми в длъжност.

През април 2019 г. в ОИК – Благоевград, постъпи сигнал от бившата общинската съветничка Злата Ризова, че през 2017 г. Камбитов е управител на фирмата "Старт 2015" точно за осем дни. 

"Чисто технически нямаше как в системата да се спре вписването. Аз съм го подписал и съм го заявил като техническа грешка. Чисто техническа грешка с името, името не трябва да е Атанас", обясни екскметът.

Днес на заседанието граждани запитаха председателя защо тогава Камбитов не е бил премахнат като кмет, а Бусаров отговори, че съставът на ОИК тогава не е бил същият.

А по-рано през деня бе избран и председател на ОбС - Андон Тодоров. На петата си сесия 25-ма съветници дадоха "да" на единствения кандидат.

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK