В Гоце Делчев с любов и грижа към природата

Снимка: Infomreja.bg

Деца дават пример на възрастни

Лято е, ваканция, когато децата обичайно си поспиват до късно, но за природолюбителите време за излежаване няма. Днешният ден е определен за почистване на парк „Панорама“- съвместна инициатива на #КлубМагис, Детски вокален лагер „Пеещи сърца“ към Неотъпкана пътека: камерна музика в Ковачевица, и Clean&Green Gotse Delchev.

На амфитеатъра в парка е интересно, атрактивните къщички и пързалки се усмихват примамливо, фитнесът на открито също е на разположение, но децата имат цел, която не забравят. От инструктажа на ръководителя Георги Златинов разбират, че не трябва да събират отпадъците директно с ръце, а да си служат с щипките, които той им раздава. Ръкавици и чували също вземат от него и тръгват по алеи и  полянки.

За радост, отпадъците не са много, но защо изобщо трябва да ги има?! Най-силно се възмущават от угарките, тъй като те най-трудно се измъкват от тревата. „Тези хора не знаят ли, че цигарите са вредни, та толкова много пушат?!“, възкликва едно от момчетата.

Пред всички винаги е 6-годишният Иван Първанов, който иска да стане защитник на животните и природата. Тук е с майка си, която също е много усърдна в чистенето. И тя, и другите майки, откликнали на инициативата, дават добър пример на децата си. Впечатляващ е и примерът, който ученичката от Първо основно училище Гергана дава на по-малката си сестра Стефания.

„Браво! Трудът възпитава! Тези деца със сигурност ще станат съвестни граждани“, поздравяват възрастни хора, излезли на разходка в парка. „Дано големите да вземат пример от тях! А и да се засрамят и вече да хвърлят отпадъците само на определените места! Ако имат съвест, само като си помислят, че детски ръчички ще чистят след тях, няма да сеят боклуци навсякъде!“, продължават те.

Когато човек се труди, времето минава неусетно. Преди да си тръгнат, децата запяват:

               Природата пазете!

               Живота на Земята съхранете!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK