Техническа грешка изправя аптеки пред фалит и застрашава живота на пациенти

Снимка: К. Качулев

Д-р Качулев: Спираме да плащаме, за да работим!

Техническа грешка изправя аптеки пред фалит и застрашава живота на пациенти.

„Някъде свети зелено, а на друг – червено“ – това са не цветовете на светофара, а сигналите, подавани от системата за верификация на лекарствата у нас. Тези светлини обаче могат да доведат до там, че аптечната мрежа да претърпи сериозен трус като много обекти приключат работа или да прекъснат договорите си с Националната здравна каса.

Тогава пациентите ще са изправени пред обстоятелството да закупуват далеч по-скъпи лекарства, а ако НЗОК не изплаща за животоподдържащи медикаменти на определени пациенти, те са обречени.

Достигнахме до критична точка на напрежение, което се създава заради наложена свърхрегулация в аптеките. Причината е, че НЗОК на всеки 15 дни пуска известие до аптеките, които според продадените рецепти обявяват кои са изрядни, кои не са, кои трябва да се свалят от отчет, които трябва да се поправят. За наша изненада този двуседмичен период в област Благоевград имаше  60-70 хил. лв., които бяха свалени от рецепти. Почти няма незасегната аптека. Най-фрапиращият случай е за рецепта от над 40 000 лв. Това е за лекарство за генетично заболяване. От НЗОК обявиха, че нямат основание да платят на аптеката, защото в системата е отчетена грешка. Грешката е дадена от верификационната система – тя е за установяване истинността на лекарствата – дали не са фалшиви, която се оперира от Българската организация за верификация на лекарствата.

Това обяви за ИНФОМРЕЖА заместник-председателят на Управителния съвет на Регионална фармацевтична колегия – Благоевград, д-р Констнтин Качулев.

Районната фармацевтична колегия в Благоевград бе първата, която през 2019 алармира, че подобни технически проблеми в системата могат да предизвикат фалити на аптеки.

Спираме да плащаме, за да работим! Ще защитаваме аптеките, затова влизаме в 40-дневна карантина, за да изчистим паразитите от аптечната мрежа!, обяви Качулев.

Случаят в детайли…

Аптека отпуска 44 флакона, верифицира ги в системата, като всеки един флакон, който има сериен номер, но системата предава информацията само за продуктовия код. Продуктът е един и същ и в тази система отчита се отчита, че продуктът е един и същ и затова фармацевтът няма право да ги отпусне, защото се получава дублаж на кода. В самата рецепта обаче в аптеката всеки един флакон има свой номер и няма основание рецептата да бъде извадена от системата.

НЗОК неофициално съобщава на фармацевта, че в момента системата не позволява рецептата да бъде заплатена, за да може да бъдат заплатени всички останали рецепти. Тоест тези 40 000 лв. фармацевтът ще трябва да ги изплати на доставчика, и то не по вина на аптеката.

Ако Касата задържи дори и една рецепта, ние сме склонни солидарно с колегите да спрем работа, да се облекчи за няколко дни системата. Ако се приложат тези наказания – тоест аптеката да заплати на доставчика – аптеките трябва да приключат договор с НЗОК, но и да затворят, каза Качулев.

Няма община в Югозапада без проблем, каза още д-р Качулев.

Назрелите проблеми създават остро недоволство. Затова обявяваме, че днес учредяваме Национална аптечна браншова организация, която детайлно да наблюдава въвеждането на каквито и да било регламенти/ регулации, и преди самото им въвеждане да се прави оценка на въвеждането върху икономическите субекти, върху пациентите. А всеки, който има изисквания към аптеките, вече е необходимо да измисли вариант тези процеси да бъдат финансирани.

Пътят на едно лекарство „по здравна каса“…

Пациент с дадено заболяване – генетично, например, отива в аптеката и го взима безплатно, защото то всъщност е поето като цена от НЗОК. Фармацевтът, за да го достави до аптеката, подписва договор с дистрибутора, в който документ е уредено, че след опускането му до пациента, лекарството ще бъде заплатено до 24 часа до дистрибутора, след превеждане на средствата от НЗОК към аптеката. А проблемът сега е, че според НЗОК има дублаж на кода на лекарството  – тоест технически проблем. За него фармацевтът не знае, защото когато той подава информация за дадено лекарство, тя минава през Националната здравна информационна система, която се ръководи от Министерството на здравеопазването и от Министерството на електронното управление. Тази система казва, че процесът е проконтролиран и издава национален референтен номер, защото рецептата е изпълнена. Следователно фармацевтът може да издаде и касов бон за това лекарство. На компютъра си той вижда, че „всичко му свети в зелено“ – иначе казано маркираното лекарство е одобрено от системата. Но НЗОК алармира, че в друга система има проблем, но фармацевтът не знае за него! Затова НЗОК не заплаща за това лекарство, а дистрибуторът чака да му бъде заплатено. От кого?!

Следствието…

В момента от НЗОК са обявили, че ще заплатят всички лекарства от този „фатален“ период и ще направят мониторинг на кодовете, който са изписани като грешни, точно с тази грешка на софтуерните доставчици.

Оторизацията на системата е предоставена на Българската организация за верификация на лекарствата, а тя е сдружение в частна полза, което контролира всъщност национална информация и определя на коя аптека дали да се отпуснат пари или не.

Това е рисково! Свързано е даже с националната сигурност, защото не е логично частна организация да определя на кои аптеки да се заплати, на кои не, алармира Качулев.

Оказва се, че фармацевтът е виновен, защото някакъв код свети от някаква система някъде, казано образно от Качулев, подчертавайки, че в регистъра на аптеката всичко „свети в зелено“.

Учуден съм от спокойствието на Българския фармацевтичен съюз, както и на пациентските организации. Ние искаме да подпомогнем фармацевтичната грижа чрез създаването на браншова организация, добави Качулев.

Направи се национална аптечна карта, в която се казва, че има недостиг на фармацевти. В страната завършват около 300 на година, къде отиват?! Те не влизат в системата по здравеопазване, нито в аптеките! Виждаме, че се окрупнява производител, търговец на едро и аптеки с определен производител и се намаляват лекарствата, липсват в мрежата и това трябва спре веднага! Пациентските организации защо спят?! Те трябва да искат НЗОК да заплати всичко и да поиска по-високо заплащане на високоспециализираните специалисти. Не разбирам защо се бяга от темата, която лекарите повдигат за потребителската такса, която спрямо минималната заплата, а тя трябва да е 9,33 лв., категоричен бе Качулев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//