Днес е Международният ден без тютюнев дим

Снимка: Pixabay

Пушенето причинява около 7 на всеки 10 случая рак на белите дробове

По традиция Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември в много държави по света и се чества официално от Международния съюз за борба с рака (UICC), припомня mediapool.bg.

Тютюнопушенето може да предизвика широк спектър от здравословни проблеми и да намали продължителността на живота.

Пушенето причинява около 7 на всеки 10 случая рак на белите дробове. Цигарите са причина за 70% от развитието на рак на устата, гърлото, стомаха, панкреаса и др.

Освен рак, тютюнопушенето уврежда още сърцето и кръвообръщението, увеличавайки риска от коронарна болест на сърцето, сърдечен удар, инфаркт и инсулт, но най-често се наблюдава т. нар. ХОББ (хронична обструктивна болест на сърцето).

В България 34.5% от населението на възраст над 20 години са ежедневни пушачи.

Анкета сред подрастващите сочи, че 26.3% от анкетираните са правили опити да пушат цигари, с незначителен превес на момичетата - 26.8% над момчетата - 25.6%.

Разпределението по възрастови групи показва, че тютюнопушенето е най-разпространено сред 15 - 19 годишните (31.4%). При децата между 10 - 14 години пушат 4 на сто. Сред пушачите и в двете възрастови групи преобладават момичета, макар и незначително.

През целия месец ноември всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето в Кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушене на Национална телефонна линия за отказване от тютюнопушене 0700 10 323.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK