Търговците на гласове се адаптирали към машинния вот

Снимка: Infomreja.bg

Социологът Юрий Асланов коментира, че има рискове от машинния вот

С технология се претендира да се решат цивилизационни проблеми. Това мнение изрази пред БНТ политологът Стойчо Стойчев по повод темата за машинното гласуване.

Брокерите на гласове се адаптираха към машинния вот, посочи той. Според него дебатите биха могли да повишат избирателната активност.

На свой ред в дискусията социологът Юрий Асланов коментира, че има рискове от машинния вот. Редица държави са се отказали от тази технология. Нямаше нужда да се отменя машинното гласуване на първия тур, изтъкна той, като поясни, че по принцип е срещу гласуването с машина. След изборите трябва да се отвори темата за измененията на Изборния кодекс, убеден е Асланов. А причините за спадащата активност са политически, според социолога. В София се случи нещо много шантаво, посочи Асланов и допълни, че партийният вот е приключил. Всички партии били наказани на изборите, докато лидерът на ГЕРБ искал да покаже, че от него зависи оценяването на правителството.

Политологът Любомир Стефанов смята, че българите не сме общност отдавна. В същото време политиците не могат да дебатират, коментира той. Избирателната активност била драматична. Проблемът с машините е на обществото, по мнението на Стефанов. В София битката е по-различна и политизирането в столицата е неизбежно, коментира той. Лидерът на ГЕРБ щял покаже, че все още владее партията, а в кампанията се видял типичен Борисов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK