МВР министърът не знае дали срещу него има образувано производство

Снимка: Д. Стоянов

Той коментира случая с Димитър Стоянов и НАП-служителя

Нямам такава информация срещу мен да е имало образувано някакво производство, освен това, което стана обществено достояние в края на 2021 г., за което имах повдигнато обвинение, което после беше прекратено. Всичко е лесно проверимо за това кой, къде и кога е живял.

Това коментира служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов по повод твърденията на Атанас Атанасов от ПП-ДБ, че самият Стоянов е живял в секретна квартира и е бил свързан с Ники Митничаря, като цитира разпит от 2023 г. по досъдебно производство на Стефан Банков, брат на арестуваната шефка на митниците - Петя Банкова.

Стефан Банков е на ръководни позиции в дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР от 2015 година до юни 2021 г., когато е отстранен от поста директор от тогавашния служебен вътрешен министър Бойко Рашков. Според източници на "По света и у нас" в този период срещу Стоянов не е имало сигнали в дирекцията, оглавявана от Банков.

За аферата с митниците очаквам разследването да стигне до край, каза Стоянов и допълни, че няма представа кога Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитвани.

По повод публикации в сайта на Димитър Стоянов и Атанас Чобанов, Стоянов коментира:

"Сестра имам. Но тя е разведена от 2009 г. с въпросния човек. Оттогава до момента - 15 години нито аз, нито членове на моето семейство поддържаме контакт с него. Не знам къде работи, какво прави, къде живее. МВР няма нищо общо в обвиненията за провокация спрямо Димитър Стоянов, законът е за всички."

По-рано днес в "Бърд" написаха:

Павел Иванов Лисев, роден 83 г. е служителят на НАП, който в нетрезво състояние нападна вербално и физически нашия журналист Димитър Стоянов и неговата съпруга. Той не беше задържан за действията си, за разлика от Димитър. Няма и обвинения срещу него. Баща му Иван Лисев е бил явочник "Росица" от Държавна Сигурност. Той е свързан с фирма която дължи и към днешна дата 49,108.44 лв, на НАП, където работи синът му. Очевидни зависимости.

Припомняме, че шефът на НАП Румен Спецов също е шиканирал фиска с фирмата "Гранекс", която продал на клошар с 1,5 млн. дълг към НАП. Днес Спецов заставал зад служителя си Павел Лисев. Срещу Спецов има досъдебно производство за данъчната измама с фирмата, така че ще застане и отпред и отгоре и отдолу ако му наредят от прокуратурата.

МВР-министърът Калин Стоянов също ще застане в каквато поза пожелаят кукловодите му. И срещу него има две досъдебни производства.

В тази мрачна дистопия на институционален разпад разследващите журналисти са последните дига срещу авторитаризма и са мишена на провокации, и дори опасност от физическо отстраняване. Помните ли говорителката на прокуратурата Бетина Жотева, която размахваше пистолет на съседите си? Да е била задържана и обвинена? Но Димитър, заради законна самоотбрана при непровокирана агресия от пияния нападжия беше задържан и е с обвинение.

Димитър Стоянов е един от най-добрите и най-застрашените разследващи журналисти в територията. Носител на многобройни награди. Финалист за Пулицър. Три пъти извеждан на безопасно място в чужбина от международни организации заради заплахи за живота му. Има законно оръжие, защото завлядяната държава не го пази, напротив, старае се да го ликвидира.

Елате днес в 18:30 пред МВР, за да поискате оставката на мутрата-министър.

Тази сутрин националните медии разпространиха целия близо 5-минутен запис от спречкването между журналиста Димитър Стоянов и служител на НАП. Камерата, заснела видеото, е монтирана на гараж до магазина, в който Стоянов е пазарувал.

Вчера от МВР показаха само откъс от записа.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//