Хвърчаща бележка и незаконен кабел - в основата на инцидента с убитото от токов удар дете

Снимка: Нова тв

Кметът на София Йорданка Фандъкова представи резултатите от проверката след нелепия инцидент

Пред паметта на Людмил и пред близките му дължим много ясни отговори. Всички обстоятелства около този фатален инцидент трябва да бъдат изяснени. Трябва да бъдат разкрити конкретните отговорници, чиито действия или бездействия доведоха до смъртта на едно невинно дете. Веднага след случая разпоредих проверка, която приключи". Това заяви на брифинг по повод трагичната смърт на 16-годишния Людмил кметът на София Йорданка Фандъкова. 

"Кабелът, за който се смята, че е причина за трагедията, води до един от обектите на територията на болница "Свети Иван Рилски". Този кабел е поставен напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електроенергия", заяви столичният градоначалник.

В трите преместваеми обекта на тротоара, както и в два павилиона на територията на болницата, са открити пропуски и нарушения. Нито един от тях няма удостоверение за въвеждане в експлоатация, съобщи още кметът на София.

Договорът с ЧЕЗ за присъединяване на единия павилион към мрежата пък бил сключен "на базата на една хвърчаща бележка" от 2011 г. Тя е подписана със запетая от главния архитект на район "Триадица".

"Очаквам и вярвам, че проверката ще бъде направена бързо, за да бъдат установени конкретните виновници. Имаме подавано напрежение, без да са налични никакви документи за въвеждане в експлоатация, т.е. обектът е напълно незаконен", поясни Фандъкова. И допълни, че Общински строителен контрол вече е издал предписание за незабавно премахване на обектите.

„При проверката, която направихме в ЧЕЗ, стана ясно, че обектът е свързан със служебна бележка. Такова чудо в Закона за устройство на територията няма. Служебна бележка се приравнява на бележка за баня. Това е пълен абсурд!”, коментира главният архитект на София Здравко Здравков.

„С въпросната бележка човекът е подал заявление към ЧЕЗ. Оттам са му казали, че ще се присъедини от страната на "Хиподрума", в блок 120 към съответния електромер. Човекът си занася договора и си опъва един кабел през тръбоканалната мрежа, собственост на "Улично осветление", в която минават слаботокови кабели. Това е още едно голямо нарушение – в такава мрежа се пуска кабел с високо напрежение”, допълни Здравков.

„Хората, които са позволили да подпечатват документация, да издават служебни бележи, да подвързват обекти, които не са въведени в експлоатация, трябва да понесат своята отговорност”, категоричен бе архитектът.

„Виновен е този, който е позволил да се пусне електрозахранване на обект, невъведен в експлоатация. Вторият виновен е физическият извършител, който е положил незаконно кабела в тръбопреносната мрежа и е позволил да се случи този нелеп инцидент”, каза той.

„Възложила съм изграждане на система от датчици, която да се следи и при нерегламентирано отваряне на шахта, да може да се реагира веднага. Ще започнат с 4000 шахти на светофарни уредби и ангажиментът ще бъде екипите да реагират 24 часа в денонощието”, коментира Йорданка Фандъкова. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax