ПП-ДБ дават на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Снимка: БГНЕС

Според ПП-ДБ изграждането на частната болница опорочава каузата за национална болница

ПП-ДБ ще внесе сигнал в прокуратурата и ДАНС по повод вчерашното решение на служебното правителство да одобри строеж на частна детска болница "Мама и аз".

Коалицията настоява да се проверят условията, при които е издадено разрешението, както и анализа на потребностите от разкриване на частната болница, който е извършен.

ПП-ДБ призовават президентът, назначил служебното правителство и премиерът Главчев да предприемат действия за оттегляне на взетото решение.

Според формацията това решение е нелогично, но пък не ги изненадвало. Детската болница и грижата за здравето на нашите деца е кауза от огромно значение за цялата страна и от години е забавена и оплетена в микс от популизъм и опити за прокарване на частни интереси, посочват от ПП-ДБ.

"След 10 месеца начело на едно правителство в сложна конфигурация кабинетът Денков посочи решение, но съпротивата беше огромна. Сега всички разбраха защо", изтъква се в позицията на формацията. 

"Здравната мафия, която от години държи в задушаваща хватка цялото българско здравеопазване и се бореше срещу нашите решения за създаване на национална детска болница, днес си осигури политическата подкрепа за създаване на болница от частен инвеститор."

Според ПП-ДБ изграждането на частната болница опорочава каузата за национална болница, която да осигури безотказен достъп на всички нуждаещи се. Това поставя под риск и осигуряването на достатъчно по брой и квалификация персонал в бъдещата държавна структура.

ПП-ДБ се закани да търси отговорност за решението и всички последствия от него с всички средства на политическата и институционална система.

Според коалицията е крайно време служебният кабинет да се откаже от големите национални теми и да се залови с единствената задача, която Конституцията му вменява - да организира честни избори.

"Тази власт няма легитимно право да подменя важните решения за бъдещето на нашите деца." 

Минути след прессъобщението на ПП-ДБ с позиция излязоха и от ДПС, а по-конкретно - Делян Пеевски.

Той призова служебното правителство незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница.

Според Пеевски е недопустимо държавата да абдикира от главната си отговорност - опазване на здравето и живота на децата. Още по-недопустимо е да се създават разделителни линии и противопоставяне днес, когато повече от всякога се нуждаем от обединение, категоричен е Пеевски.

Съредседателят на ДПС настоя българските граждани да научат кой е подвел Министерски съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси обслужи. Хората трябва да знаят защо и как се вземат решенията, които засягат най-ценния капитал за бъдещето на страната - нашите деца, допълва Делян Пеевски.

От ГЕРБ-СДС също излязоха с позиция за болницата. В нея партията настоява всички правителства - независимо дали са служебни или редовни - да работят за изпълнението на национална детска болница.

От ГЕРБ напомнят, че след консултации с Общественият съвет са внесли проект на решение в Народното събрание за ускорено изграждане на националната детска болница. В НС е гласуван проектът на решение единодушно на 14.02.2024 г. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//