Варненският съд оправда двама за смъртта на моряк при ремонта на кораб "Българка"

Снимка: БГНЕС

Инцидентът е станал сутринта на 28 октомври 2018 г

Тричленен състав на Варненския окръжен съд произнесе оправдателни присъди за капитана на кораб „Българка“ и помощник-капитана на плавателния съд, които бяха обвинени, че поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност – извършване на огневи работи на борда на кораба, са причинили смъртта на моряк от екипажа и средни телесни повреди на друг работник. Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативния съд във Варна, пише БТА.

Инцидентът е станал сутринта на 28 октомври 2018 г., когато корабът "Българка" е бил на ремонт във Варна. Двамата моряци са работели заедно в предната част на кораба, когато е възникнал пожар.

Обвинителният акт е  внесен в съда за разглеждане през април миналата година. По делото са назначени множество експертизи – няколко тройни пожаро-технически, съдебно-медицинска, съдебно-техническа и съдебно-графологична.

Тричленният съдебен състав на Варненския окръжен съд прецени, че 50-годишният капитан и 43-годишният помощник нямат вина, че двамата моряци са извършвали ремонта без необходимите лични предпазни средства и специално работно облекло, както и че на мястото на огневите работи не били осигурени средства за пожарогасене. Двамата мъже бяха оправдани и по обвинението, че са допуснали извършването на ремонтните дейности, без преди това да е била изготвена оценка на риска.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK