Митрополит Серафим освети параклиса над село Дъбница

Снимка: Infomreja.bg

Стотици миряни уважиха празника

Днес християнските храмове в България се увеличиха с още един  - параклис „Свети Архангел Михаил“ над село Дъбница, община Гърмен. Няколкогодишният труд на ентусиасти, делото на доброволци и дарители се увенча с успех! Лично Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим освети това гнездо на християнската вяра , кацнало високо в Западните Родопи.

За да присъстват на празника, тук дойдоха хора не само от Дъбница, но и от цяло Гоцеделчевско. Между толкова много посетители нямаше човек, който да не се възхити от сътвореното с голямо желание, старание и вяра! Както от иконите, стенописите, дърворезбата и целия облик на параклиса, така и от приказния двор с беседки, водоскок, детска площадка, пейки и много, много цветя. Изградени и оборудвани са също голямо помещение за подслон при лошо време и готварница. Няма нещо, което да не е направено за удобството на хората – включително трасиран път с разширения за паркиране на автомобили.

Новоизградени стълби дават възможност на посетителите да слязат във водохранилището на съществувал тук град в римско време. Автентичният вид на мястото е запазен. Интерес буди и аязмо, откъдето, като от кладенец, може да се извади вода.

Всяка педя земя тук е история. Съвсем наблизо се намират останки от крепостните стени на римския град, обект на археологическо проучване, и от основи на църква, изградена върху друга, и двете с името на свети Архангел Михаил…

Удивени от красотата и значимостта на това място, хората споделят вълненията и удовлетворението си. Много от тях носят саксии с цветя, ръчно приготвени пити и други кулинарни изкушения, плодове, красиви предмети – все дарове за параклиса. Всичко това, както е прието, се предлага на търг. Тогава идва ред  на богат курбан за здраве и на музика в изпълнение на Георги Жбантов и неврокопски гайдари.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK