Заради "бачи Цено" изборите в Борован са касирани

Снимка: ЦИК, стоп кадър от преброяването на бюлетините

ВАС не пожали Община Борован

Върховният административен съд отмени решение на Административния съд във Враца и вместо него обяви за недействителен избора на общински съветници в община Борован.

Според Конституционния съд, за да бъдат обявени за незаконни изборите, следва да са налице две предпоставки - съществени нарушения на изборния процес, относими към конституционните принципи, залегнали в чл. 10 от Конституцията, и тежестта на нарушенията да е от такова естество, което да води до невъзможност да се установи действителната воля на избирателите.

Настоящият касационен състав намира, че в случая са налице и двете предпоставки за обявяване за недействителен на избора на общински съветници в община Борован, тъй като изборът в избирателна секция 060500005 с. Малорад е изцяло опорочен.

Съвкупният анализ на данните по делото налага извод, че спрямо избирателите в тази избирателна секция е допуснато нарушение на основополагащите демократични конституционни принципи, относими към избирателното им право, изразяващо се в явно манипулиране на вече направения от тях вот. Попълването на преференции от членове на СИК в подадени бюлетини, в които не са вписани такива, или евентуално дописването на преференции при вече налични, което би направило бюлетините недействителни, по същество означава пренареждане на персоналния избор на гласоподавателите и съставлява тежко и съществено нарушение на изборния процес.

Обективната липса на данни за броя на преправените бюлетини и за кои партии и кандидати за общински съветници се отнасят, означава, че драстично са нарушени избирателните права на неустановен брой гласоподаватели от избирателна секция 060500005 с. Малорад, което несъмнено би се отразило на крайния изборен резултат.

Според върховните съдии констатираните нарушения налагат отмяната на решението на първоинстанционния съд и вместо него постановяване на ново, с което се обявява за недействителен оспорения избор на общински съветници в община Борован.

Припомняме, че изборите в селото за общински съветници се оказаха явно манипулирани от председателя на комисията Моника Йорданова и Цветослав Цветков, член на комисията. Към момента двамата обвинени за престъплението са с мярка "подписка".

Председателката на комисията Моника пита кой номер е “бачи Цено” и започва попълването на бюлетините.

Предстои президентът да издаде указ за провеждането на нови избори в Община Борован.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK