Кметът на Благоевград предлага левчето за синя зона да стане два

Снимка: Infomreja.bg

Кметът е сезирал АДФИ, Прокуратурата, Сметната палата и финансовото министерство за липса на пари по общинските сметки

Кметът на Благоевград предлага левчето за синя зона да стане два.

Увеличението на таксата за паркиране в синя зона е една от финансовите мерки за оздравяване на Общината, които Байкушев залага. В момента е създадена работна група, която ще работи по изменението на таксите и данъците, а предложенията ще влязат за обсъждана в Общинския съвет.

До тогава тече и обществено обсъждане за увеличение на такса „смет“, което предложение влиза като точка от дневния ред в ОбС.

Редовно заседание на Съвета се очаква да се проведе в последния работен петък за годината – на 29 декември.

На пресконференция Методи Байкушев обяви, че се работи усилено по това приходите в Общината да се увеличат, а финансовата „дупка“ от 51 млн. лв. с годините при добра политика да намалява.

В момента събираме всички такси без оглед на личността на длъжника. Няма „хора на моите хора“, каза Байкушев във връзка с това, че собственици на заведения, помещаващи се на общински имоти, не плащали с години наемите си.

„Кухи фирми не плащат наема“, каза Байкушев.

Кметът е внесъл и предложение да бъде разширен обхватът на синята и зелената зона, както и да бъде увеличена таксата за синята зона в центъра на града.

Той се обоснова с три точки:

Увеличение на таксата за паркиране да има заради регулирането на трафика в центъра; Платеното паркиране е свързано с използване на алтернативен транспорт – с колела или градски автобуси; Платеното паркиране е свързано с използване, износване и разрушаване на пътната настилка, а за ремонт на тази инфраструктура са необходими средства.

„Паркинги и гаражи“ ще стане ефективна структура и ще се градят паркинги, каза Байкушев.

Именно такъв голям проект кметът и екипът му проучват дали ще е възможно да се реализира в центъра на града, а финансирането да дойде от държавата или Европа.

Става въпрос за изграждане на 5-етажен паркинг на терена на наказателния общински паркинг в Благоевград (старата автогара/ „Кончето“). Първите два етажа ще са подземни, а трите над земята ще са на ниво, подходящо за влизане на репатриращите автомобили и спрямо околните жилищни сгради.

Прави се проучване и за терен за подобен паркинг при Американския университет, за който проект вече бе говорено по време на кабинета „Томов“, но така и не се реализира.

Тази година пък бившият състав на ОбС даде разрешение за строеж върху общински терен на частен инвеститор -  собственика на болница „Пулс“, който ще гради триетажен паркинг срещу болницата, където сега има чакъл.

Относно загубите, които Общината търпи, Байкушев сподели отново за електробусите, които губят по 50 000 лв. месечно разход, а приходи и пътници съответно няма.

Оказа се, че съвсем официално е предвидено общината да субсидира общинското дружество с около 50 000 лв. месечно за следващите пет години или около 3 млн. лв. за този период. И това е оптимистичната прогноза. Тоест – не сме получили тези електробуси безплатно, а реално ще ги платим през следващите пет години. Все едно сме си ги купили на лизинг, написа преди седмица в отчета си Байкушев.

ПОВЕЧЕ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK