За час протестираха земеделците в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

До сериозни задръствания на Е-79 не се стигна

В рамките на час премина протеста на земеделците в Благоевград.

Те се събраха в 10 ч. при местността Полигона – бензиностанция „Газпром“, където наредиха няколко трактора.

В 11 ч. след кратко изявление от страна на организаторите, тракторите потеглиха към кръговото кръстовище между Е-79 и АМ „Струма“. Те обиколиха кръговото и се върнаха на паркинг при полигона.

Движението по Е-79 бе спряно от полицаите, които по брой бяха повече от протестиращите.

Със знамена земеделците преминаха по главния път.

Техни колеги днес протестират и в Кресна. Утре не се очаква протест, както и в понеделник. Ако не се стигне до „примирие“ с Правителството, във вторник ще бъде организиран общонационен протест.

Ние сме част от инициативния комитет, в който са включени повече от 20 организации. Там са организации, като тази с председател г-н Венцислав Върбанов, бивш министър на земеделието и храните. Това е Асоциация на земеделските производители в България, Обединени български животновъди, от които аз съм част и така нататък. Този инициативен комитет, преди около 10 дни пуснахме една декларация, едно отворено писмо до всички парламентарно представени групи, както и към министъра на земеделието и храните и комисията по земеделие, че искаме да сме част от тези преговори, които се водят в момента при премиера академик Денков във връзка с така наречената украинска помощ. На по-късен етап разбрахме, че към исканията на колегите се присъединяват и законодателните промени, а не само тази украинска помощ. Това реферира от няколко дни не е само от днес, каза пред ИНФОМРЕЖА Юлия Коюнджийска - председател на Сдружение „Земеделски стопани“ за област Кюстендил.

Оттук насетне, след срещата и след протеста, който проведохме на 5 февруари в София, излязохме с нова декларация, в която поискахме оставката на г-н Вътев, предвид на това, че е нулева законодателната инициатива. Сега се отпочва до някаква степен. Тази оставка я поискахме от академик Денков и госпожа Габриел, тъй като на самия протест той ни покани, имахме буквално 5 минутни среща. Той каза, че оставката ще си я подаде само ако му бъде поискана от академик Денков или госпожа Габриел и че на нас няма да обърне това внимание, да ни достави това удоволствие. Ние пуснахме тази декларация, в която казахме, че до петък очакваме отговор от академик Денков, тоест очакваме да бъде взета тази оставка. Ако това нещо не бъде постигнато, във вторник очакваме общонационален протест, каза Коюнджийска.

С днешните протестни действия доказваме това, което сме написали в нашата декларация – че искаме справедливо разпределение на украинската помощ, искаме промяна на това, че в момента има нулева законодателна инициатива, искаме промени в закона за собствеността и ползването на земеделските земи, искаме промени в закона за животновъдството, създаване на закон за браншовите организации, не на Аграрна камера и още редица неща, допълни Коюнджийска.

Относно доказването на загуби Коюнджийска коментира: Зърнопроизводителите могат да го кажат това, аз лично в моето стопанство, освен животновъд съм и зърнопроизводител, но ние нашето зърно не го продаваме, а изхранваме животните си. Независимо дали е груб фураж или производство на зърно. Преди дни с нашия счетоводител коментирахме това, което се предлага от правителството. Няма как към момента да се покажат такива загуби, колегите са прави. Още повече, че има колеги, които са 60/40 при данъчното облагане. Не може да се покаже загуба на една култура, това всичкото е в един оперативен баланс и т.н. Всичко това трябва да се прецизира, да се види какви са разходите при самото производство и след това ако има продажби или има застой, може да се докаже допълнително. Освен това не са изтекли сроковете за доказване на тази загуби. Ние може да ги докажем април или юни, в зависимост от сроковете за поддаване на данъчните декларации.

Не ми се иска да се говори за субсидии. Сутринта си мислих, че на зърнопроизводителите преди няколко години много се облекчи работата, когато им се даде възможност за обратно начисляване. Това означава, че при продажба ти не начисляващ ДДС, начислява го този, който го купува. Ако това нещо беше свършено и при суровото производство на меса и мляко, както искаме многократно, може би нямаше да се говори за тези изкупни цени на суровите продукти. Можеше да се помисли в тази посока на обратно начисляване и при суровия продукт. По-важно е да се помисли и за данъчното облагане. Наскоро имаше такава инициатива, която пак заглъхна. Там се говореше, че мож3е би ще останат без данъчно облагане онези, които имат субсидиране до 100 хил. лв. Което също не е малко и е някакво облекчение и глътка въздух. Ето за това трябва да се мисли повече, а не в посока субсидиарност, завърши Коюнджийска.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK