Върховният съд на САЩ позволи Тръмп да участва в изборите

Снимка: Gettyimages

Единственият му съперник от неговата партия е бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли

Върховният съд на САЩ даде голяма победа на фаворита на републиканците за президент Доналд Тръмп в понеделник, съобщава "Ройтерс".

Той забрани на отделните щати да дисквалифицират кандидати според конституционна разпоредба, включваща бунт, и отменяйки изключването му от Колорадо от гласуването.

Съдиите единодушно отмениха решение от 19 декември на върховния съд на Колорадо да спре бившия президент от първичното гласуване на републиканците.

Щатският съд постанови, че 14-та поправка на конституцията на САЩ го лишава от право да заема отново публична длъжност, тъй като Тръмп е участвал в подстрекаване на нападението срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. от негови поддръжници.

"ГОЛЯМА ПОБЕДА ЗА АМЕРИКА!!!", написа Тръмп в социалната си медийна платформа веднага след решението.

"Стигаме до заключението, че щатите могат да дисквалифицират лица, заемащи или опитващи се да заемат държавна служба. Но щатите нямат правомощия съгласно Конституцията да прилагат раздел 3 по отношение на федералните служби, особено президентството", се казва в неподписаното становище на съда.

Съдиите установиха, че само Конгресът може да наложи разпоредбата срещу федерални служители и кандидати.

Решението беше издадено в навечерието на Супервторник, денят от първичния цикъл на президентските избори в САЩ, когато повечето щати провеждат конкурси за номиниране на партии.

Припомняме, че Тръмп също така беше изключен от гласуването в Мейн и Илинойс въз основа на 14-та поправка, но тези решения бяха отложени в очакване на решението на Върховния съд по делото в Колорадо.

Държавният секретар на Колорадо Йена Грисуолд изрази разочарование от решението "лишаване на правомощията на щатите" за прилагане на клаузата за дисквалификация.

"Колорадо трябва да може да забрани бунтове за нарушаване на клетвата от нашите гласове", написа тя в публикация в социалните медии.

Тръмп е фаворит за номинацията на републиканците, за да се противопостави на президента демократ Джо Байдън на изборите в САЩ на 5 ноември. Единственият му останал съперник за номинацията на неговата партия е бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK