Мария Захарова се загрижи за здравето на украинските войници

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Тя подчертава, че доставките на боеприпаси от Запада за Украйна с обеднен уран са "истинска отрова"

Украинците трябва да поискат снарядите с обеднен уран да бъдат изведени от страната възможно най-скоро, тъй като те гарантирано ще предизвикат скок на онкологични заболявания сред тях. Това се казва в статия на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, публикувана от "Комсомолская правда" и разпространена в много държавни агенции.

"Всеки склад с боеприпаси с обеднен уран, всеки резервоар, пълен с такива боеприпаси, е потенциален риск за статистиката на онкологичните заболявания, смъртоносна отровна земя, смъртна опасност за всички живи същества. Украинците трябва да разберат, че британците доставят истинска отрова - гаранция на рак, тумори и трябва да изискват снарядите с обеднен уран да бъдат изнесени от страната възможно най-скоро", каза дипломатът.

Тя подчертава, че доставката на боеприпаси с обеднен уран за Киев от Запада вече е довела до радиационно замърсяване на украинската земя, която става необитаема. "Сега, за съжаление, заплахата, за която Русия многократно е предупреждавала украинското население, се потвърждава на украинска територия. Поради доставките на радиоактивни и силно токсични британски и американски боеприпаси с обеднен уран, Украйна се превръща в земя, негодна за живот. Радиационното замърсяване на почвата вече е налице. Това е обективно регистрирано",уверява Захарова.

Говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация посочва, че през май в Хмелницка област на Украйна е регистриран значителен скок на радиационния фон - от 80 до 140-160 нанозиверта. Захарова отбелязва, че повишаването на радиоактивността е регистрирано и в Полша. Откъде разполага с тези и такива данни не се посочва.

В статията си Захарова не посочва обаче, че въпросният взрив в Хмелницки, който е довел до евентуално радиационно замърсяване, е дело на руските военни, които през май месец два пъти обстрелваха украинския град. Първата атака бе в нощта срещу 13 май, когато руските провоенни блогъри предположиха, че дроновете може да са ударили склад за боеприпаси. Втората такава атака бе от нощта на 28 срещу 29 май. Украинските официални лица обичайно не признават кога са нанесени удари по военни цели.

"Очевидно цялата почва, цялата земя, която е била под взрива в склада, както и в близост до него, вече е замърсена с радионуклиди. За да се възстанови тази земя, ще е необходима дълга и скъпа процедура за обеззаразяване", добавя Захарова, без обаче да засяга въпроса дали Русия би се заела с тази процедура.

Припомняме, че през април месец Великобритания предостави на Украйна няколко хиляди снаряда за танкове Challenger 2, като някои от тях са съдържали обеднен уран. Боеприпасите са предназначени за ефективно унищожаване на бронирани машини и танкове. Великобритания категорично отхвърли твърденията, че тези доставки са стъпка към ядрена ескалация.

По-късно и САЩ направиха заявки за такива доставки на боеприпаси. Русия още тогава реагира остро, заплашвайки, че и те могат да започнат да използват такива оръжия. Известно е, че Русия също разполага с боеприпаси, съдържащи обеднен уран, и по принцип те се считат за конвенционален боен арсенал.

Няма достоверни данни коя страна колко такива боеприпаса е употребила до този момент. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK