Яйца и пилешко от Украйна и Румъния се продават у нас с БГ етикет

Снимка: Infomreja.bg

Месото се внася замразено, а се продава за прясно и охладено

Яйца от Румъния и Украйна и замразено пилешко месо се маскират като българска продукция и се продават у нас. За това алармират от Асоциацията за промишлено птицевъдство. Браншовата организация вече е сезирала Агенцията по безопасност на храните за проблема, а проверките тепърва предстоят.

Теодор Буюклиев е на 30 години, като последните четири живее в село Русаля - недалеч от Велико Търново. "Наситих се на града и нощния живот и се преместих да живея на село", разказва земеделският производител пред Нова телевизия.

Първоначално Теодор и половинката му започват да отглеждат свободни кокошки на шега. "Взехме пет кокошки за нас. Имаме малко дете на десет месеца и трябваше да го захранваме. Купих кокошки и ги гледахме в кафез за папагали, но се оказа, че пет кокошки не ни стигаха. Баща ми и майка ми искат яйца, давам на приятели…и станаха над 50 броя", твърди Буюклиев.

Така Теодор се озовава един ден на специализиран фермерски пазар във Велико Търново. "Бях събрал около 350 яйца. Нямах какво да ги правя. Регистриран земеделски производител съм, за да ми е всичко, както трябва. И реших да се запиша и продам яйцата. И се оказа, че ги продадох за 15 минути. Интересното е, че млади, възпитани и ерудирани хора търсят предимно нашата продукция", посочва земеделският производител.

Въпреки че е Теодор е на специализирано тържище, се е сблъсквал и с търговци на съмнителни яйца. От Асоциацията за промишлено птицевъдство потвърждават притесненията на Теодор и малките производители на яйца. На пазарите у нас и в малките магазини се продават вносни яйца, маскирани като български.

Агенцията по безопасност на храните вече са сезирани от браншовата организация за проверка и на вносно пилешко месо, което се предлага у нас. От Асоциацията за промишлено птицевъдство предполагат, че и тук има нелоялни практики – внася се замразено месо, което се продава за прясно и охладено.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK