Стартира процедурата по избор на омбудсман в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

До март се очаква на поста да има избрана личност

Стартира процедурата по избор на омбудсман в община Благоевград.

Общинските съветници приеха (с 40 гласа „за“) Правилника за организация на дейността на обществени посредник заедно със становището на Временната комисия за подготовката на Правилника за дейността на ОбС.

Също така бе прието и създаването на Комисията по номинация за избор на председател и членове и за избор на омбудсман.

5-членната номинационна комисия ще отсее сред кандидатите един, който да заеме поста.

Комисията е в състав: Василиса Павлова (председател/ ПП-ДБ), Милена Бунцева (ДПС), Георги Корчев (Движение „България напред“), Анна Мазурска (ВМРО-БНД), Калоян Калоянов (ГЕРБ-СДС).

От своя страна пък съветниците гласуваха и при положителни 28 гласа или 2/3 (таен вот), Благоевград да има нов омбудсман.

На извънредната сесия миналата седмица имаше фалстарт на процедурата, тъй като постъпиха по време на заседанието множество предложения от съветниците. Стигна се до консенсус за отлагане на точката за днешното заседание.

Димитър Урдев заяви от трибуната, че присъствайки една от комисиите към ОбС, не е получил отговор от кмета за това каква ще е заплатата на омбудсмана и защо тази длъжност не е заложена в структурата на Общинската администрация и средствата за заплатата му – защо не са в общинския бюджет. Коректно е да има подобна щатна бройка, каза Урдев.

За да бъде избран кандидат за омбудсман, той не бива да е част от Общинската администрация, каза Тасков.

Откакто е започнал мандата, не знам дали търсите внимание, но говорите небивалици. От години мнението за ОбС е такова, заради изказвания като Вашето. На една от сесиите дадохте квалификация какви сме, но говорете за себе си, отговори Тасков.

Прието бе като извънредно предложение кандидатът да има поне 6 месеца уседналост преди избора си, както и да бъде жител на града по настоящ и постоянен адрес.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK