СДВР разкри схема за имотни измами в столицата

Снимки: МВР

Измамата се е случвала чрез фалшификация на документи

Арестът е осъществен след няколко месечна оперативна работа от  служители от отдел „Икономическа полиция“ в СДВР. При воденото разследване била установена схема за неправомерно придобиване на право на собственост върху множество недвижими имоти, при която са ощетени самотноживеещи възрастни хора и наследници на починали, съобщават от СДВР.

Идентифициран бил и авторът на схемата - 57-годишен мъж, адвокатски сътрудник. Той е действал чрез подставени лица. След придобиването на правото на собственост върху имотите, те  извършвали фиктивна замяна с  обвиняемия за други недвижими имоти извън столицата или движими вещи, с многократно по-ниска стойност.  Според събраните до момента данни по този начин мъжът е придобил 8 апартамента  с висока материална стойност в различни части на столицата.

След доклад на материалите в прокуратура  е поискано и получено разрешение за претърсване и изземване от адреси и МПС на територията на София, като искането е предварително съобразено с разпоредбите на чл. 33 от  Закона за адвокатурата, с оглед функционалната неприкосновеност на адвокатите и адвокатските сътрудници. Искането на разследващите органи и наблюдаващият прокурор е одобрено от Първоинстанционния софийски районен съд и разрешение за действията е дадено. На 16 януари били предприети действия по ареста на 57-годишния мъж, задържани били още две жени и мъж, които след разпит са освободени. В рамките на проведени процесуално-следствените действия от адреси и автомобили са намерени и иззети  инкриминирани документи, голямо количество незаконно оръжие и значителен брой боеприпаси.

След доклад на материалите в Софийска районна прокуратура 57-годишният е привлечен като обвиняем по чл. 339 ал.2 и чл. 316 във връзка с чл. 309 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. 

Подробности по воденото разследване съобщиха заместник директорът на СДВР ст. комисар Мирослав Данаилов и началниците на отделите „Разследване“ и „Икономическа полиция“ в СДВР.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK