На среща с медиите, която се проведе на стадион “Христо Ботев“, ОФК „Пирин“ представи своето ново ръководство.

С журналистите разговаряха временно изпълняващият длъжността управител на клуба Петър Занев, Петър Михтарски, който поема поста спортно-технически директор, Велислав Елезов, който ще изпълнява длъжността административен консултант, и Йордан Грозданов, който се завръща в клуба като отговорник за връзките с обществеността и медии.   

На пресконференцията стана ясно, че новото ръководство е успяло да осигури средства за изплащането на две заплати на футболисти и служители – за месеците октомври и ноември 2023 година.

Клубният бюджет за брутно възнаграждение за заплати е оптимизиран спрямо настоящите финансови условия. От бюджет, включващ 205 хиляди лв. на месец, клубът ще ползва бюджет, възлизащ на 165 хиляди лв. на месец.

На срещата с медиите бе коментирано общото състояние, в което е наследен клубът, както и отношенията с бивши и настоящи футболисти.

Относно широко коментираната тема в публичното пространство, свързана с преминаването на Марсел Бибишков в италианския гранд Ювентус, осъществено при предишното ръководство, стана ясно, че клубът няма да получи финансови средства от компенсация за формиране и развитие по правилата на ФИФА, тъй като на младия футболист не е предложен договор по официалния ред.

Не са представени и документи за изплатени премии, които играчът е получил по време на своя престой в представителния отбор.  Твърдението бе защитено с документ от ФИФА, който бе показан на представителите на медиите от новия административен консултант Велислав Елезов.

По отношение на темата с младия талант Васил Христов, който разтрогна договора си с клуба, заради неизплатени заплати, стана ясно, че играчът не е получавал трудово възнаграждение от месец юни 2023 г. до момента на разтрогването. В резултат на това е предизвикана проверка от инспекцията по труда, която констатира десетки нарушения, сред които е избирателно плащане на заплати на футболисти и служители. Твърденията бяха подкрепени със съответните документи.      

Не на последно място бяха разкрити злоупотреби с клубни финансови средства, сред които такива със средства за ползване на горива, фактури и други плащания.

На пресконференцията стана ясно, че към днешна дата най-много средства клубът дължи на НАП. В момента тече одит, който ще разкрие допълнителни подробности около финансовото състояние на ОФК Пирин.

В настоящия момент ръководството е в преговори с потенциален нов инвеститор. Краткосрочните цели са свързани със запазването на настоящия състав на представителния отбор и евентуалното му подсилване, за да бъде той конкурентен в битката за оставане в Първа лига.