Откриват седмицата на гората в Кюстендил

Тони Колев, снимка: Infomreja.bg

Седмицата на гората в Кюстендил ще бъде открита на 30. март с традиционното поднасяне на цветя на паметника на залесителя Йордан Митрев в местността Ючбунар, съвместно с Държавното ловно стопанство /ДЛС/ "Осогово" и Регионалната дирекция по горите /РДГ/.

Това съобщи на нарочна пресконференция, директорът на Държавното горско стопанство /ДГС/ "Кюстендил" Тони Колев.

Предвиждат се залесителни акции, футболен турнир, изложби.

Ще има конкурс за деца от 1 до 4 клас на тема „Гората и четирите годишни сезона“. Предвиждат се награди за участниците от 1-во до 4-о място.

Традиционно ще бъдат предоставени и фиданки на обществени организации, детски заведения и физически лица. 

Около 160 дка, основно на площи с бял бор, които са били изсечени след нашествие на върховия корояд, ще бъдат залесени в района на Кюстендил.

През миналата година са били освободени общо около 4 хиляди дка на територията на горското стопанство, но по-голямата част от тях се възстановяват сами - с широколистни видове. При 45 хиляди куб. м. дървен материал по план са били реализирани 91 хиляди куб. м. от такива сечи.

"Продаваме на фирми и на частни лица на цена 9,90 лв. за кубик. Тази дървесина се реализира в дървопреработващите предприятия и в цехове за пелети", обясни шефът на Горското стопанство инж. Тони Колев. Той обяви, че опасността от върховия корояд вече отминава. 

Прокурори от цялата страна ще се включат в пролетното залесяване под мотото "Седмица на гората". Акцията е планирана за 14. април.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK