Министър Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Снимка: Infomreja.bg

„Движим се по-добре от това, което е заложено като приходна част на бюджета“, допълни той

„Приходната част на бюджета върви изключително добре до момента. От началото на годината към 19 февруари сме събрали с 685 милиона лева повече данъци, мита и осигуровки, отколкото за същия период на миналата година“, това съобщи на брифинг министърът на финансите Асен Василев. Той представи разбивка на събираемостта: увеличението при данъците спрямо 2023 г. е 13,9%, при осигуровките - 9,2%, при митническите сборове и ДДС от внос и акциз ръстът е 11,2%. „Движим се по-добре от това, което е заложено като приходна част на бюджета“, допълни министърът.

Министър Василев коментира създаването на единна приходна агенция. „Смятам, че сега е моментът, в който да се направи сливането. В Министерството на финансите вече е сформирана работна група, която се занимава с обединението на Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници“. Това се прави с цел по-ефективно администриране на събираемостта на мита, данъци и акцизи в държавата, както и оптимизация на държавната структура. Очакваме в рамките на месец да дадем детайлен план как би изглеждала такава приходна агенция“, заяви Асен Василев. Той поясни, че и в момента двете агенции много често работят в съвместни екипи. По думите му моментът за промяната е подходящ, тъй като предстои и сухопътното присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство. „Преговорите по Шенген продължават и очакваме в рамките на тази година да имаме решение и за сухопътните граници. Това би означавало сериозна реорганизация на Агенция „Митници“, тъй като границите с Гърция и с Румъния няма да имат нужда от митнически пунктове. Затова е добре преструктурирането да се направи наведнъж, а не на няколко пъти“.

Планът за създаването на единна приходна агенция ще мине през обществено обсъждане, ще се направи и промяна в законодателството, съобщи финансовият министър.

На въпрос за съкращаването на служители от НАП и Агенция „Митници“, Асен Василев каза, че най-вероятно ще се направи оптимизация на общата администрация след преглед на дублиращите се функции. „Информационните системи вече са вързани, но очакваме да стане по-тясно взаимодействието между тях“, подчерта министърът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK