В два окръга на Турция са установени случаи на шап серотип SAT-2

Снимка: БТА

Започва ваксиниране

Ветеринарните власти в Турция съобщиха за поява в два окръга - Тунджели и Афйонкарахисар, на шап, серотип SAT-2, какъвто досега не е срещан в страната.

Тунджели се намира в Източен Анадол, а Афйонкарахисар - в Егейската област, които са отдалечени една от друга. 

Влизането и излизането на животни в Тунджели е забранено в рамките на предприетите мерки за борба срещу шапа.

В изявление на областната Дирекция по земеделие и гори в Тунджели се посочва, че е въведена карантина в осем производствени съоръжения, където е установен вирусът.

Тържищата на открито за продажба и оглед на животни са били затворени до второ нареждане заради риска от разпространение на заболяването. 

Подобни мерки са предприети и в Афйонкарахисар.

От областната дирекция по земеделие и гори бе съобщено, че едрият рогат добитък, овцете и козите ще бъдат ваксинирани срещу шап.

За неспазване на мерките се предвиждат глоби в размер на 46 159 турски лири.

Турското министерство на земеделието и горите е уведомило Световната организация за здравето на животните.

„След развитието на заболяване от шап в Ирак бяха изпратени проби от различни места, за да бъдат изследвани в Института по шап към министерството в рамките на протокола за изпращане и тестване на проби под координацията на Комисията на Европейския съюз за борба със заболяването шап, се посочва в съобщение на министерството.

За предотвратяване на разпространението на болестта турските власти са предоставили необходимата информация за засилване на дейностите по гранично наблюдение и пътен контрол. 

Посочва се също, че в Турция е разработена ваксина срещу новия щам на шапа, която е готова за употреба и е в достатъчни количества.

   

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK