Двоен ръст в цената на купоните за хранене на учениците в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Чрез анкета родителите решават дали да се запази услугата

Драстично скочиха купоните за хранене на учениците в община Кюстендил. До миналата учебна година те заплащаха по 1.60 лв., като за тази сума те получаваха първо, второ и трето ястие на обяд. Сега очакванията са от старта на учебната година купонът да скочи до 3.90 лв. Това стана ясно от изявление на кметът на Кюстендил Петър Паунов.

„Както  и очаквахме и предупреждавахме, се стигна до там, че трябва да се вземе решение дали да има хранене в училищата. Тъй като през цялото време община Кюстендил дофинансираше храненето, основната част се поемаше от Община Кюстендил - като при 1.60 лв. купон, 0.50 лв. добавяше училището, 0.88 лв. отиваха по програмата Плод за всички и между 2.50  и 3.30 лв. дофинансираше за всяко едно дете всеки ден за всяко хранене”, коментира кметът на Кюстендил.

За тази година необходимият ресурс е в размер на 600 000 лв.

В тази връзка Паунов обяви, че ще бъде проведе анкета сред родителите на децата, в която те трябва да заявят дали желаят децата им да се хранят в училище. Резултатите от  анкетното проучване ще бъдат обобщени в средата на следващата седмица, когото на база мнения на родители ще стане ясно дали храненето на децата ще продължи.

 „За съжаление това са 4 летни сметки за ток и този ресурс беше изяден. Знаете, че настъпи промяната и промяната доведе до това, че благодарение на ценовия шок, който се преживя в момента, вероятно много тежко решение ще бъде за всяко семейство.

Призоваваме родителите да се включите активно в анкетите, които се провеждат в момента по време на родителските срещи и всеки да даде своето мнение дали да има хранене за децата.

Училищата са предупредени, че не е задължително да ползват услугите на Ученическо хранене, въпреки че предоставя балансирана и здравословна храна. Те могат да изберат да ползват външни услуги или да наемат кетъринг“, каза още кметът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK