Стойчо Баненски: Банско е успешна целогодишна дестинация

Снимка: Infomreja.bg

Кметът на Банско направи равносметка

Ние се ориентираме главно по цифровите показатели, която ще ни донесе информация за това какъв туристически данък е платен. По време на сезона могат да се чуят различни мнения – за едни сезона е силен, за други не чак толкова. Наистина с усещане сме, че зимата беше успешна, концесионерът положи неимоверни усилия да заснежи пистите и да ги поддържа в добро състояние. Сезонът беше успешен.

Това заяви кметът на Банско – Стойчо Баненски пред ИНФОМРЕЖА.

Той представи културния календар от събития, които започват през май чак до края на ноември… в очакване на сезон 2024/2025.

Проведохме кръг от световната купа. Стартовете във втория ден бяха отложени, заради недобри метеорологични условия, но като цяло се справихме с организацията. Не може да влияем на метеорологичните условия. По-добре е когато завали по-рано сняг и се създаде атмосфера по време на коледните празници. Не винаги се получава така, свикнали сме с това. Надяваме се, че всеки ще отчете тези предизвикателства и ще ориентира така бизнеса си, че той да е успешен. Не е работа на Общината да се меси пряко в бизнеса ценово или по друг начин, така че да пречи на конкурентоспособността. Туризмът е много гъвкав и интересен бизнес, затова се надявам, че всеки ще направи така, че да намери своя начин да е по-печеливш и успешен, каза Баненски.

Гостувахте на общини, не подминахте и темата за предизвикателствата... Какво си коментирахте, какво може да се направи от местната власт и бизнеса?

Ние посетихме Световна купа по ски скок в Закопане, където беше доста студено и зимата беше благоприятна за провеждане на състезанията. Направи ни впечатление освен ски скоковете и това, че наистина е развит хотелиерския бизнес и заведенията. Ако времето не е подходящо за провеждане на състезания – има къде хората да отидат и да се забавляват. Естествено, там има много други неща, което видяхме като например как се използва геотермалната енергия, минералната вода. Имаме много да учим и да ги догоним. Видяхме и другата крайност в Кранска гора, където на 8 март трябваше да има Световна купа по ски, но сезонът вече беше приключил, защото две седмици по-рано, макар пистите да са били подготвени, постоянното валене на дъжд, направи невъзможно провеждането на състезанията.

Каква индикация е това за вас?

Вариантът е да превърнем Банско в целогодишен курорт, така че да компенсираме аномалиите в природата и неблагоприятните атмосферни условия.

Какво може да е така благоприятно като ски и писти?

Ами летния туризъм през последните години знаете, че доста добре се развива и то благодарение на това, че ние сме в подножието на Пирин. Това е една перла, която хората познават.

Какво може да е така благоприятно като ски и писти?

Ами летния туризъм през последните години знаете, че доста добре се развива и то благодарение на това, че ние сме в подножието на Пирин. Това е една перла. Която хората познават. Естествено, в последно време хората започнаха да живеят по-здравословно и да посещават планината. Ние имаме тази даденост като база, която просто трябва да развиваме и да я направим достъпна за повече туристи.

Как ще дойде чуждестранния, за да види това природно наследство?

Ще направя една препратка към Полша. Оказва се, че ние не сме непознати за хората в бившия Източен блок. Там всички ни познават. Оказа се, че преди време техния областен управител е бил планински водач и много добре познаваше и Кончето, и Каменица, и Тевно езеро, защото поляци, източо-германци посещаваха Пирин, така че базата я имаме и просто трябва да я развием.

С поглед към летния сезон? Богата програма какво друго...

Наистина, туристите ценят Банско заради всичко постигнато от банскалии през годините, заради невероятната природна даденост която имаме. Не спираме да полагаме усилия и за подобряване начина на живот чрез подобряване на базовата инфраструктура – улици, спортни съоръжения, детски площадки. Имаме амбициозна програма и се надявам че Банско ще продължи да се развива. Това е важно и за инвеститорите, защото те инвестират на места, където виждат че има развитие. Винаги във времето, всеки един, който е бил на мое място е, с подкрепата на ОбС, е имал за цел да се развива Банско. Сега ще довършваме улица Пирин, която е основна пешеходна зона и най-известната ни улица, улица „Захари Стоянов“, улица „Солун“, в Добринище основни улици, в селата имаме сериозни инвестиционна програма, селата ни също много добре се развиват.

Селски туризъм?

Да, имаме селски туризъм, дори интересното от вчера е, че в село Обидим има първата сватба от 30 години насам.

Инвеститори с нов профил?

Специално за къмпингите и караваните – трябва да има предпоставки, по-големи имоти с локация, която да е интересна. Лятото искат да са на първа линия на морето, ако идват в планината – искат да са до кабинката, но нямаме такива имоти. Ако някой в частен план намери такава възможност, ние ще го подкрепим. Общината не може да е основен инвеститор във всички такива начинания. Напротив. Ние трябва да създадем една предпоставка бизнеса да работи спокойно и необезпокоявано и всички идеи, които са смислени и могат да допринесат за развитието на Банско, ние да ги подкрепим.

Има ли такива в момента?

Пазарът така се промени, че има доста какво да промени от старото започнато, но недовършено. Във времето много ни дразниха недостроените сгради и недовършени. Нещата се промениха, това също ще промени облика на града. Всичко си има своето обяснение – цените на недвижимите имоти много се промениха и тази истерия, която обхвана големите градове, вече се пренесе и в Банско и това помогна на хората да ги довършват.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//