Шестият в световната ранглиста на гюле Цанко Арнаудов пристига на 6 май в Сатовча, връчват му званието „Почетен гражданин"

Цанко Арнаудов, снимки: Личен архив

25-годишният атлет Цанко Арнаудов, който играе за Португалия, пристига в родната Сатовча за празника на селото - 6-и май. На тържествена сесия по време на празника той ще бъде удостоен с престижния приз "Почетен гражданин на община Сатовча".

Кметът на общината Арбен Мименов преди дни направи предложение пред Общинския съвет в Сатовча тази година почетното звание да бъде присъдено именно на Цанко Арнаудов, който получи единодушно и признанието на жителите на Сатовча и общината за постигнатите големи успехи и рекорди в дисциплината тласкане на гюле, които преди дни го наредиха на шесто място в световната ранглиста.

Пристигането на Цанко и семейството му за 6-и май в Сатовча е потвърдено след проведения разговор на кмета Арбен Мименов, който се обадил да поздрави за последния му нов рекорд талантливия атлет и родителите му. По телефона Мименов ги уведомил за предложението пред Общинския съвет за удостояване на Цанко Арнаудов с престижното звание.

Както ИНФОМРЕЖА писа, на 4-и март роденият в Сатовча Цанко Арнаудов подобри националния рекорд на Португалия по тласкане на гюле на проведеното в Белград Европейско първенство за мъже в зала с 21,08 метра, което промени и статута му в световната ранглиста и от осма позиция успешно зае шестото място в нея.

"Цанко вече е с три национални рекорда. Първият беше, когато той бе 20-годишен - в националното първенство за младежи до 23 години. Другият постигна на 23-годишна възраст, на открито за мъже, и на 4-и март тази година записа категорично третия си рекорд в Белград и вече е абсолютен рекордьор на Португалия", коментира щастливата му майка Валентина Арнаудова.

През юли 2016 година спечели бронзов медал на Европейското първенство по тласкане на гюле в Амстердам, Холандия. Той записа лично постижение за сезона от 20.59 метра и се класира трети в европейската ранглиста. С постигнатия успех на първенството на Стария континент младият атлет даде своята заявка и участва в XXXI Олимпийски игри, от 5 до 21 август, миналата година в Рио де Жанейро-Бразилия.

Талантливият българин с корени от Сатовча играе за Португалия, тъй като от 2010 година е с португалско гражданство. Родителите му Валентина и Росен Арнаудови заминали на гурбет в Португалия, когато Цанко бил ученик в 4-и клас. Той има и по-малък брат, който също живее в Португалия.

Жителите на родното му село Сатовча и общината редовно следят постиженията и участията на Цанко във всички първенства и го подкрепят. Големият род Арнаудови от Сатовча обмисля и организирането на мащабна родова среща на 6-и май, на която да присъстват както семейството на Валентина и Росен Арнаудови с двамата им синове, така и други родственици, пръснати в страната и чужбина.

На тържественото заседание на 6 май през 2016 г. с приза "Почетен гражданин на община Сатовча" бе удостоен и бившият главнокомандващ на Първа българска армия генерал Цанко Доленски, роден през 1949 година в село Плетена.

Първото звание в Сатовча бе връчено през 2015 г. на д-р Алексей Спахиев заради дългогодишната му и всеотдайна дейност за опазване здравето на жителите в родопската община, както и за особения му принос към развитието на гражданското общество.

Тази година кметът Арбен Мименов ще връчи приза на третия "Почетен гражданин на община Сатовча" на 25-годишния атлет Цанко Арнаудов.

 

През 2016 г. със званието "Почетен гражданин на община Сатовча" бе удостоен генерал Цанко Доленски от село Плетена, снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

От сатовчанеца19:40 - 13.03.2017
Не разбирам защо си мислите, че се заяждам. Както споменах и по- горе евала му на момчето - постигнал е доста и то като чужденец в чужда държава. Но прославя Португалия, а не България. Нека си го подкрепят португалците, защо ние да го отличаваме като "почетен гражданин"? Шапка свалям единствено на Кубрат Пулев - винаги и навсякъде прославя България, въпреки че много държави са му предлагали да представя техните страни. Това е "почетен" българин и гражданин за мен!
Сатовчанец19:34 - 13.03.2017
Абе Инфомрежа, вие май само каквото на вас ви изнася оставяте като коментари, а другото триете, комунисти такива! След като очаквате хората да четат статиите ви, бъдете готови да приемате както добри, така и лоши коментари.
аз16:06 - 13.03.2017
Пак започнахте да се заяждате бре хора.... не ли ви омръзна с тая злоба на всяка крачка?Станете по смирени,по мъдри, какво ви пречи да сте по добри.Ми заслужава го момчето какво като не живее в селото.Затова сме на тоя хал ние не гледаме да си помагаме с нещо а ако можем да си навредим.С една дума ако видите някой че потъва ще го блъсните да се удави а няма да му подадете ръка да излезе.Не познавам нито момчето нито родителите му но се възхитих на прочетеното.Вие Сатовчанци вместо да се гордеите вие го уплювате.
От сатовчанеца10:46 - 13.03.2017
Не ме интересува с какво е допринесъл Доленски. В случая говорим за Цанко. И не злобея, просто изказвам мнение. Поздравявам го и се радвам за успехите му като португалски гражданин. Явно е и горд, че играе за Португалия, защото никъде не виждам да представя българското знаме, когато играе там. Но чак пък кмета да го награждава с награда почетен гражданин, заради успехите му в Португалия - айде нема нужда!

FACEBOOK