Йордановден в Разлог и Сандански: Не просто празник, а емоция

Снимка: Infomreja.bg

Вижте празничната програма

Хиляди миряни от община Разлог отбелязват Богоявление с празнична литургия и ритуал по спасяване е на Богоявленския кръст. Село Добърско чества своя празник.

По традиция празникът ще бъде отбелязан с водосвет за здраве и спасение, отслужване на Богоявленска литургия в храмовете на територията на община Разлог, след която стотици миряни ще вземат участие в ритуала по спасяване на Богоявленския кръст. ю

С вековни обичаи и тържествена програма, на Богоявление село Добърско ще отбележи и своя празник. Тази година като част от програмата ще се проведе и кулинарен благотворителен базар “Вяра и традиции”, с идея за набиране на средства за закупуване и монтаж на осветен кръст над Добърско.

Празнична програма има за всички населени места от община Разлог, вижте я:

В Разлог празничната Богоявленска литургия ще започне в 8:00 часа в храм "Свето Благовещение Богородично", а след нея в 11:00 часа с литийно шествие всички вярващи ще се отправят към езерото в градския парк, за ритуал по спасяване на Богоявленския кръст.

Всеки, който желае да се впусне в студените води за да спаси свещения символ, трябва предварително да впише своите имена, като представи копие от кръщелно свидетелство. Крайният срок за заявки е до часа на хвърляне на Богоявленския кръст.

С празнична служба в храм „Св. вмчк. Георги“ от 07:00 ч. Започва Богоявление в Сандански.

В 10:30 ч. свещениците от местното църковно настоятелство ще поведат литийно шествие от храм „Свети Георги“ до езерото в градски парк „Свети Врач“.

Великият Богоявленски водосвет на езерото ще започне в 11:00 ч. В него ще се включат и военните от III Бригадно командване. Ще бъдат осветени знамената на България и Община Сандански, като традиция, която в продължение на много години е неизменна част от воинските и християнски обреди, които подчертават неразривната връзка между общество, църква и армия.

От Църковното настоятелство апелират на този свещен празник всички, които ще участват в ритуала по потапяне на кръста, да бъдат провославно кръстени, както и да не са употребили алкохол и наркотични вещества.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK