МОСВ разпореди проверки за почистване на речните легла

Снимка: Infomreja.bg

Целта на този контрол е превенция и недопускане на замърсявания с отпадъци в едни от най-уязвимите зони

Министър Юлиян Попов издаде заповед, която задължава регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) да направят предписания до всички общини на контролираната от тях територия в срок до 29 март да бъде извършен оглед на речните легла и водосборните дерета. При установени замърсявания трябва да бъдат предприети действия за премахването им и за последващо поддържане чистотата на речните легла и прилежащите им територии, съобщават от Министерство на околната среда и водите.  

След изтичане на определения срок, от началото на април РИОСВ ще започнат проверки за установяване на резултатите от приложените мерки. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно-наказателни мерки спрямо градоначалниците.

Съгласно Закона за управление на отпадъците, кметовете на общини отговарят за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места, както и за организиране на тяхното почистване. Административната санкция при неизпълнение на тези задължения е глоба на кметовете в размер от 3 000 до 10 000 лв.

Целта на този контрол е превенция и недопускане на замърсявания с отпадъци в едни от най-уязвимите зони – речните легла, водосборните дерета и прилежащите им територии.

Министерството се обръща към гражданите с апел да проявят отговорност към околната среда и да изхвърлят отпадъците си единствено на позволените за това места, а в случай че се натъкнат на нерегламентирани сметища, да сигнализират съответната община или РИОСВ за местоположението им.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK