Отпускат 971 млн. лв. за над 400 проекта на 115 общини у нас

Снимки: МРРБ

Към днешна дата от местните администрации са подадени общо 1 159 заявления за финансиране

Кметове декларираха  готовност за стартиране на строителните дейности, доволни, че започват работа през март, а не през декември 

442 споразумения със 115 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти са подписани към момента от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Те са на обща стойност 971 млн. лв. и ще се реализират и разплащат на траншове до края на 2026 г. Кметовете на общини са подписали над 200 от споразуменията, като останалите ще се сключат в следващи дни. 

Към днешна дата от местните администрации са подадени общо 1 159 заявления за финансиране на проекти, определени като приоритетни в Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. Екипът на МРРБ е обработил около 900 проекта, като допустими за финансиране и без забележки са 583 от тях на обща стойност над 1,13 млрд. лв.

Очаква се през следващата седмица да бъдат подписани още 141 споразумения, които са напълно окомплектовани, а за тези, в които са установени пропуски, се води комуникация с местните власти за отстраняване на неточностите.

„Хубаво е всяка година да влизат такива пари в общините, за да спре правенето на кърпежи, и това да промени начина, по който живеят хората“, каза министър Андрей Цеков, който днес се срещна лично с кметовете на общините Свищов, Банско, Луковит, Медковец, Сандански, Лом, Хасково, Сливница, Костинброд, Георги Дамяново и Сливница, за да връчи споразуменията и да коментира изпълнението на мащабната програма.

Пред кметовете регионалният министър разясни механизма за финансиране и обърна внимание, че все още в министерството няма постъпили искания за плащания по сключените споразумения.

Министърът обърна внимание, че след сключване на споразуменията общините могат да кандидатстват за до 20% авансово плащане, а след това финансирането ще е според физическото изпълнение на обекта. „Реално ще изплатим 90% от предвидените суми при отчитане на 50% физическо изпълнение, а последното плащане от 10% ще е при приемане на обекта. Така общините ще могат да работят спокойно, без да се притесняват за финансиране“, посочи министърът.

По-голяма част от кметовете информираха министър Цеков, че вече имат избрани изпълнители на строително-монтажните работи и могат да стартират реализацията на обектите скоро.

„Целта е дейностите по тях да се изпълняват по-бързо“, подчерта той и добави, че тези общини, които изпълнят предвидените за тази година дейности, ще могат да кандидатстват по програмата и през следващата година. Цеков уточни, че е много важно проектите да бъдат изпълнени до края на 2026 г.

 „Хубаво е, че вече имате проведени обществени поръчки. След сключване на договорите можете да подадете заявление за авансово плащане“, каза министър Цеков. И допълни, че при очаквани вероятно около 1300 строителни обекта по Инвестиционната програма за общински проекти, продължаващо жилищно строителство и саниране, програми за пътна и ВиК инфраструктура може да се окаже, че няма да има свободни строителни фирми.

 Градоначалници потвърдиха, че за някои от поръчките се явява само по един кандидат за изпълнение на строително-монтажни дейности и е много вероятно да има недостиг на строители. Те приветстваха програмата за общински проекти и я определиха  като една от най-добрите в последните години, защото държавата увеличава значително инвестициите в ключова инфраструктура. Освен това за първи път тя стартира с началото на строителния сезон, а не както в предишни години - през есента и зимата, когато се работи много по-трудно.

Министър Цеков отбеляза, че дейностите, които ще се изпълняват с финансиране от Инвестиционната програма за общински проекти, ще подобрят условията за живот на хората по места и ще помогнат за привличането на повече инвеститори. „Става дума за проекти, чакани с години от гражданите, основно улици, водопроводи, благоустрояване на населените места“, каза още регионалният министър. Думите му бяха потвърдени от представителите на местната власт. Кметът на община Луковит отбеляза, че залата за волейбол е сред важните обекти за съгражданите му, които в момента трябва да пътуват до съседни градове, за да тренират. С финансирането за община Лом пък се решава дългогодишният проблем с осигуряването на питейна вода. Кметът на Банско информира, че ще бъде обновена централната улица „Пирин“, която е била дългогодишна мечта на местната власт. С ремонта на останалите улици курортът ще придобие по-добър облик. В община Сандански също предстои ремонт на ключови улици, с което ще се подобри средата на живот и туристическия облик на града.

В следващите дни в МРРБ продължава текущият преглед на постъпилите общински предложения. Ведомството ще извършва и регулярна актуализация на справката за изготвени и подписани споразумения.

От Министерството на финансите увериха, че в бюджета за 2024 г. са предвидени достатъчно средства за разплащане на общинските проекти. Преведените досега средства по сметка на МРРБ ще са достатъчни за разплащане на авансовите плащания от 20% за одобрените досега проекти. След това средства от бюджета ще се превеждат на траншове на месечна база, както е предвидено в програмата за общинските проекти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK