Франция повиши докрай нивото на готовност срещу терористична заплаха

Габриел Атал, премиер на Франция Снимка: БТА

Мерките са във връзка с нападението в предградие на Москва

Правителството на Франция повиши нивото на готовността си срещу заплахи за сигурността до най-високата степен сред терористичното нападение срещу концертна зала в Русия и поемането на отговорност от страна на „Ислямска държава“, съобщи Асошиейтед прес.

Френският министър-председател Габриел Атал обяви решението в публикация в платформата „Екс“ и заяви, че властите „вземат предвид твърдението на „Ислямска държава“, че е отговорна за нападението (в Москва), и заплахите, които съществуват срещу нашата страна“.

Решението беше обявено, след като френският президент Еманюел Макрон свика среща, посветена на сигурността, във връзка с нападението в предградие на Москва в петък, при което загинаха повече от 130 души. Отговорност пое групировка, свързана с „Ислямска държава“.

Франция многократно е била цел на нападения от страна на „Ислямска държава“, включително кръвопролитието в театър „Батаклан“ през 2015 г., когато екстремисти откриха огън срещу посетители на  концерт и държаха заложници в продължение на часове.

Освен това френски военни сили са воювали срещу ислямистки екстремисти в Близкия изток и Африка.

Франция вече беше с висока степен на готовност преди Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж тази година, които се очаква да привлекат милиони посетители в страната. Опасенията за сигурността са особено високи за церемонията по откриването на игрите на 26 юли, която включва парад на лодки по Сена и големи множества, които ще проследят зрелището от бреговете. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK