Кметът на Петрич, Димитър Бръчков: Поклон пред подвига на Мануш войвода!

Снимка: Infomreja.bg

Днес се навършват 116 г. от героичната битка до с. Долна Рибница

Уважаеми българи, скъпи жители на община Петрич,

Днес, на 7 февруари, отново ще се преклоним пред паметта на героя на Огражден - борецът за нашата свобода - Мануш Георгиев, наречен от народа ни още войвода и Струмишки.

Изминаха 116 г. от героичната битка до с. Долна Рибница, където се извисиха героите на т. нар. „Петричка епопея” и в неравен, 10-часов бой загинаха войводата Мануш и 24-ма четници, които изпълниха своята свещена клетва да умрат за свободата на Македония и Одринска Тракия.

Мануш войвода - пламенен революционер и агитатор, който завладявал с думите си всеки ум и всяко сърце, безумен идеалист и родолюбец, съратник и четник на Христо Чернопеев, се хвърля с жар за свободата ни срещу турския башибозук.

Затова за него песни се пеят, легенди се разказват и стихове се редят. Ето откъс от песента на Георги Ковачев от с. Воден: „Жално плаче и тъгува Петрички район. Гръм от манлихер се чува в Рибнишкия стръмен склон... С млад Мануш, вещ войвода в гъстия балкан отбор момци за свобода летят, бият турска сган. Майки пищят, деца плачат горе в Балкана, на гърба си трупове извличат без душа. Заплакаха и годеници за четирима момци, че паднаха млади и красиви, вечна памет, вам борци!”.

Нека днес дълбоко да се поклоним пред лобното място на Мануш и четниците му, да поднесем своите признателни думи и да обкичим паметника с венци и цветя!

Вечна слава на героите!

 

Димитър Бръчков

Кмет на община Петрич

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK