Най-големият античен град в Югозапада е официално открит

Снимка: Община Петрич

През целия ден програма съпътстваше тържественото събитие

Оправдана тържественост за откриването на завършения първи етап по проекта за античен град Хераклея Синтика.

Екипът на кмета Димитър Бръчков подчерта със заложените и изпълнени дейности по мащабния проект казаното и по-рано: Хераклея Синтика е обект от първостепенно значение за община Петрич и туризма.

Проектът, който социализира обекта и включи дейности за консервация и реставрация, се изпълни успешно в първия си етап, за да предложи един завършен туристически продукт.

Нагледно посетителите ще могат да усетят духа на хераклейци и да се докоснат до бита на античния град. Подходяща инфраструктура отвежда и помага за разкриването на всяка една структура от античния полис – най-големият по поречието на Средна Струма. За огромната работа, свършено при подготовката и защитата на проекта, подчерта в приветствието си днес кметът Димитър Бръчков.

Той благодари на проф. д-р Людмил Вагалински – ръководител на археологическите проучвания вече 17 години, на изпълнителите на проекта, на проектантите, на съветниците, подкрепяли развитието на обекта, и не на последно място на правителството „Борисов“, което осигури през годините значителен ресурс за разкопките на терен. Значимостта на античния град за Петрич, региона и България също беше акцент в изказването на кмета Димитър Бръчков.

Церемонията по откриването на първия етап уважиха депутатът в 49-о Народно събрание инж. Костадин Стойков, областният управител Георги Динев, председателят на ОбС- Петрич Светла Данаилова, кметът на община Сандански Атанас Стоянов, председателят на ОбС – Сандански Георги Батев, представители на фирмата, която изпълни проекта, много граждани. Водосвет отслужи отец Ангел Кочев.

Час преди церемонията беше подредена и изложба с произведения на ученици, участници в пленера „Рисуваме Хераклея Синтика“, който започна днес сутринта.

На място беше и премиерата на историческия трилър „Мистерии в Хераклея Синтика“ с автор Ирина Вагалинска, която дойде лично и разказа за мотивацията да напише книгата, както и подробности за съдържанието. Специален акцент в програмата днес беше и камерният концерт „Антични музикални образи на Хераклея“, който откриха с изпълнения възпитаници на НЧ „Братя Миладинови - 1914“ – Иван Стоилков и Калоян Бочуров.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК:

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//