Вече събираме разделно и зеления отпадък

Снимка: Infomreja.bg

В общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово поставиха специални контейнери

От няколко дни на много места в общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово могат да се видят съвсем нови контейнери тип „Бобър“ – кафяви на цвят, с надпис: „Моля, изхвърляйте само зелени отпадъци!“. Те са предназначени за събиране на  листа, тънки клони, трева, шишарки, градински отпадъци, храсти, растения, дървесни стърготини. В никакъв случай в тях не трябва да се изхвърлят хранителни отпадъци, битов отпадък, пепел от въглища и дърва, листа от орех и див кестен! Абсолютно недопустимо е изхвърлянето на сезал, канап, стъкло, опаковъчни ленти и мрежи, кабели, стреч фолио, въжета, тел, инертни материали, пластмасови, метални и хартиени опаковки.

Общо в трите общини са разположени 268 контейнера. Събраните в тях отпадъци ще бъдат извозвани до инсталацията за компостиране, изградена в Регионалното депо в Гоце Делчев, където ще бъдат преработени в компост.

Главният специалист „Екология“ към общината Велика Итева коментира пред ИНФОМРЕЖА разделното събиране на отпадъците в общината. Констатацията за съжаление е, че все още хората нямат нужната екологична култура и използват жълтите и зелените контейнери не по предназначение. Наблюдението е подкрепено с документи. През определен период от време в Общинската администрация идва отчет от фирма ЕКОПАК АД, в който е записано колко от извозените отпадъци, изхвърлени в специалните контейнери за разделно събиране, са подлежали на рециклиране и колко са били битови отпадъци, несъвместими с рециклирането.

Впрочем, в проявяваната недобросъвестност човек може да се убеди и по миризмата, която се разнася от подобни контейнери. Явно в тях са изхвърляни и хранителни отпадъци, които се разлагат! Дано и с новите контейнери не стане така!

Колкото до строителните отпадъци, за тях има определено място до депото. Цената, която се заплаща, е символична – 1,5 лева на тон. Не е оправдано да виждаме камари от тях на всевъзможни места – край пътища, ниви, реки…

Всички искаме да живеем в чист и подреден свят, но чистотата и редът трябва да бъдат грижа на всеки един от нас!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK