Липсват медикаменти за лечение на епилептици

Снимка: Областна администрация - Благоевград

Това стана ясно на заседание на Областния съвет за хората с увреждания в Благоевград

Днес в конферентната зала на Областната администрация в Благоевград се проведе заседание на Областния съвет за хората с увреждания. Заседанието бе водено от заместник-областния управител Крум Аргиров, който е и заместник-председател на Съвета. В него участие взеха представители на институции в областта, както и организациите на хората с увреждания.

Областният съвет за хората с увреждания съдейства за координацията между държавните, общинските, обществените и стопанските органи и с неправителствените организации на хора и за хора с увреждания.

По време на срещата бе представен доклад от Бисер Младенов от ОИЦ - Благоевград, който запозна присъстващите с възможностите на процедурата за финансиране „Устойчива заетост за хора в неравностойно положение“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“.

Д-р Теменужка Златанова – координатор на фокус-точка Благоевград, представи проект „Развитие на социалната икономика” и възможностите за подкрепа на социалните предприятия. В изпълнение на основната цел от  Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ)  – да способства икономическото и социално възстановяване от кризата, породена от COVID-19 пандемията, са групирани набор от мерки и реформи, които да имат съществен принос към възстановяването на потенциала за растеж на икономиката и да го развият, като осигурят устойчивост на негативни външни въздействия. Това ще позволи в дългосрочен план постигането на стратегическата цел за конвергенция на икономиката и доходи до средноевропейските. Същевременно, ПВУ полага основите за зелена и цифрова трансформация на икономиката.

Председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Благоевград – Ива Поповска, обобщи проблемите и възможностите на хората с епилепсия. В България 75 000 души страдат от епилепсия. От презентацията стана ясно, че липсват медикаменти в аптечната мрежа, както и помощни средства, които улесняват живота им. Родителите на деца с епилепсия срещат трудности при достъп до образователната система. Затова Асоциацията на родителите на деца с епилепсия е подела разяснителна кампания за заболяването, която да доведе до по-лесното им приемане в училище и на работното място.

По време на заседанието бе проведена и дискусия по реалните проблеми на хората с увреждания, които живеят в област Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK