Петър Паунов е избран за председател на Регионалния съвет за развитие в Югозападния район

Снимка: Infomreja.bg

Заместник-председател е кметът на община Сливница, Васко Стоилков

Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов бе избран за председател на Регионалния съвет за развитие в Югозападния район. На проведеното първо заседание новият състав на Съвета избра за заместник-председател кмета на община Сливница, Васко Стоилков. И двамата кметове са членове на Контролния съвет на НСОРБ.

Новият Закон за регионално развитие определя важно място на РСР в цялостния процес на планиране, управление, координация и изпълнение на регионалния план за развитие, както и в процесите, свързани с изпълнението на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС. Неговите членове ще участват в подбора на проекти, които през новия програмен период 2021 – 2027 г. ще бъдат финансирани чрез различните оперативни програми.

Изборът се проведе чрез тайно гласуване чрез специализирана онлайн платформа. В основния състав на Регионалния съвет за развитие влизат 17 кметове – представители на общините от областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София /Столична община/ и Софийска област, както и областните управители. В разширения формат на РСР влизат представители на бизнеса, неправителствени организации, научни и образователни структури, както и излъчени от министерствата и централни институции представители.

Кметът Петър Паунов благодари за доверието и подкрепата, заявявайки готовността си да бъде обединителна фигура в отговорната работа на ключовия орган за справедлива България.

В работата на заседанието се включи и г-жа Йо Говаертс – представител на Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия, която поздрави участниците за енергията и професионализма, с които въпреки предизвикателствата, които ни поднесе 2020 г., продължиха уверено да работят за разширяването и прилагането на европейската кохезионна политика. Тя подчерта важността на приключващия днес етап на структуриране на регионалните съвети за развитие като важна стъпка към прилагането на съвременното разбиране за регионализъм.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK