България и Грузия с нови възможности за транспортната връзка между Азия и Европа

Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Сътрудничеството е перспективно и в морския, и в железопътния транспорт

България и Грузия вече ще признават взаимно свидетелствата на морски лица за  крайбрежно плаване, след като днес в София  беше подписано споразумение между Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и Агенцията за морски транспорт на Грузия. Това стана в рамките на посещение на грузинска делегация, водена от Гурам Гурамишвили, заместник-министър на икономиката и устойчивото развитие.

„Пред двете държави има нови възможности за развитие на устойчива мултимодална транспортна свързаност между Азия и Европа“.  Това заяви по време на разговорите между двете делегации заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Натова. Тя припомни, че фериботни линии свързват българските пристанища Бургас и Варна с грузинските портове Поти и Батуми, но трябва да се търсят нови перспективи за увеличаване на товарооборота. Новата геополитическа ситуация в Европа поставя и нови предизвикателства пред черноморските държави и по-специално пред развитието на фериботните превози, добави тя.

Заместник-министър Натова представи пристанищата Бургас и Варна като модерни терминали, които имат капацитет за увеличаване на контейнерните превози между двете страни.   

Заместник-министър Гурамишвили изрази подкрепата на грузинската страна за развитието на фериботните връзки. Той добави, че друг сектор, в който може да се разшири сътрудничеството, е железопътният транспорт. Двете делегации бяха единодушни, че може да започне подготовка на меморандум за сътрудничество между железопътните администрации на двете държави.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//